9 pravila kod pripreme hrane kojih se MORATE PRIDRŽAVATI LJETI!

Zanimljivosti
9 pravila kod pripreme hrane kojih se MORATE PRIDRŽAVATI LJETI!
Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja.

Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja. Kako biste izbjegli, ili barem umanjili rizik od opasnih zaraza poštujte ovih 9 pravila kod pripreme hrane.

1. Održavajte čistoću - Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom. Opasni mikroorganizmi često se mogu naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i prenijeti na hranu i najmanjim dodirom

2. Pranje namirnica - Prije termičke obrade namirnice temeljito operite; odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane

3. Termička obrada - Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C. Polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti izbjegavajte (nikako ne vraćajte meso u posudu u kojoj je bilo marinirano)

4. Izbjegavajte sirova jaja - Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja

5. S ostacima brzo u hladnjak - Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi

6. Odmrzavanje - Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi

7. Skladištenje - Sirovu hranu odložite u zatvorene i zasebne posude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8 °C

8. Dalje od kukaca i nametnika - Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama

9. Oprezno kod šopinga - Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini

Novo