KOMPANIJA VRIJEDNA 69 MILIJARDI DOLARA: Vrtoglav uspon Ubera

Aktuelno
KOMPANIJA VRIJEDNA 69 MILIJARDI DOLARA: Vrtoglav uspon Ubera
Pre osam godina Trevis Kalanik (40) je lansirao "UberCab" u San Francisku.

Prije osam godina Trevis Kalanik (40) je lansirao "UberCab" u San Francisku. Danas ta kompanija posluje u više od 600 gradova svijeta. 

Ideja o nastanku Ubera

Trevis Kalanik u 2008. godini je dobio po prvi put ideju da napravi "Uber", nakon lošeg iskustva sa jednim taksistom. U početku je bio glavni savjetnik kompanije, a prvu verziju "Ubera" stvorili su Garet Kamp, Oskar Salazar i Konard Velan.

Koncept je bio jednostavan - pritiskom na dugme ili slanjem poruke bilo gdje da se nalazite u gradu možete da naručite vozilo da vas odveze do željene lokacije.

Tako je kompanija zvanično lansirana 2010. godine u San Francisku.Tamo je "Uber" pobrao mnoge pohvale i postao pravi hit. Iako investitori u početku nisu bili optimistićni o opstanku ove kompanije na tržištu niti joj naklonjeni kao ulagači, do ljeta iste godine situacija kompanije se promijenila u njenu korist. Tako je do kraja prve godine poslovanja Kalanik postao izvršni direktor kompanije. 

Nakon San Franciska, "Uber" se munjevito proširio i u druge američke gradove, a u maju 2011. je lansiran u Njujorku gdje je ova kompanija svakodnevno imala oko 168.000 vožnji.  "Uber" sada posluje u više od 260 američkih gradova na sjeveru države, a u decembru 2011. godine kompanija se proširila i na Evropu, tačnije u Pariz, a danas posluje i u 600 gradova širom sveta.

Trenutna vrijednost Ubera je oko 69 milijardi dolara, što kompaniju čini najvrjednijom privatnom tehnološkom kompanijom na svijetu, prenosi Business Insider.

Vizija samovozećih automobila

Početkom 2015. godine Uber je najavio planove o testiranju samovozećih automobila u Pitsburgu. Projekat se od tada širio i sada se vrše testovi i u San Francisku i u Arizoni. Kalanik je oko tog projekta posebno bio uzbuđen, jer je vjerovao da budućnost "Ubera" zavisi od njega.
Međutim, povratka očigledno nema, jer je Kalanik u utorak, 20. juna podnio ostavku, zbog pritiska koji su vršili akcionari, prenijeli su američki mediji.

Kalanik će ostati član upravog odbora kompanije koja širom svijeta pruža uslugu prijevoza konkurentskim i tradicionalnim taksi službama. Podsjećamo, kako su jučer objavili neki svjetski mediji, ostavka je uslijedila nakon revizije prakse u firmi i skandala među kojima su bile i optužbe za seksualno uznemiravanje. Pet velikih investitora "Ubera" zatražilo je da on odmah podnese ostavku u pismu koje su mu jučer dostavili, piše "Njujork tajms".

 

Novo