17. DAN- PRIJEDLOG ZA IFTAR: Krompir sa sirom
Za sedamnaesti dan posta Novi.ba vam donosi sljedeće prijedloge za iftarski meni.
Za predjelo:
BEGOVA ČORBA
Potrebno:
500g kokošijeg mesa
200g mrkve, celer, peršun (korijen)
50g bamija
20g riže
2dl milerama
3 žumanjca
sok od limuna i so
Priprema: Kokošije meso operite, stavite u hladnu vodu, očistite mrkvu, peršun i celer i sve stavite da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz posude, a supu procijedite. Povrće isijecite na kockice. Meso očistite od kostiju i isijecite na kockice. Zatim sve (meso, povrće i supu) staviti u sud i u to dodajte odvojeno kuhanu rižu i bamije. Sve ponovo prokuhajte i sa dodatkom soka od limuna i soli poboljšajte okus. Prije serviranja supi dodajte izmiješan žumanjak i mileram.
Za glavno jelo:
KROMPIR SA SIROM
Potrebno je:
1 kg krompira
šolja mladog sira
kašika ružmarina
so, biber
maslac
ulje
Priprema:
U vatrostalnoj posudi u pećnici zagrijte maslac i ulje. Izvadite iz pećnice pa u posudu složite na kriške narezan krompir pomješan s pola kašike ružmarina, posoljen i pobiberen. Pecite uz povremeno miješanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Pospite ga komadićima sira, preostalim ružmarinom, i pecite dok se sir ne otopi.
Za desert:
TULUMBE
Potrebno je:
350g brašna
4 jajeta
3dl mlijeka
3dl vode
500g šećera
3,5dl vode
1 limun
ulje
Priprema:
Stavite 3dl vode i mlijeko da proključa. Dodajte postepeno brašno uz stalno miješanje. Skinite tijesto sa vatre, prohladite ga pa u njega stavite jaja jedno po jedno, miješajući masu poslije svakog jajeta. U posudu za pečenje zagrijte ulje. Kroz špric, čija modla odgovara uobičajenoj veličini tulumbi, protjerujte tijesto praveći prekid nakon 6-7 cm. Tijesto spuštajte u vrelo ulje i pržite dok ne porumeni. Nivo ulja treba biti veći, da tulumbe slobodno plivaju u njemu. Skuhajte šećer sa 3,5dl vode. Dodajte sok od limuna. Prelijte tulumbe, pošto ste ih sve poslagali u prigodnu posudu.
(Novi.ba/Iftarskimeni.com)