Zbog ovih 8 razloga trebate češće piti - SOK OD CVEKLE!

Zdrav život
Zbog ovih 8 razloga trebate češće piti - SOK OD CVEKLE!
Cvekla je izrazito zdrava vrsta povrća, ali je zbog ukusa mnogobrojni izbjegavaju. Donosimo vam osam razloga zbog kojih biste ovaj sok trebali piti češće. Takođe, donosimo i odličan recept pomoću kojeg ga možete i sami napraviti.

Cvekla je izrazito zdrava vrsta povrća, ali je zbog ukusa mnogobrojni izbjegavaju. Donosimo vam osam razloga zbog kojih biste ovaj sok trebali piti češće. Takođe, donosimo i odličan recept pomoću kojeg ga možete i sami napraviti.

 

Sok od cvekle sadrži pigment betalain koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Zahvaljujući ovom sastojku, sok od cvekle sprečava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma.

– Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok. Istraživanja pokazuju da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.

– Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju.

– Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem tijelu da bolje reaguje na vježbanje.

– Čaša soka od cvekle dnevno snižava visok krvni pritisak.

– Ovaj sok povećava nivo željeza u krvi. Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, željezo koje ovaj sok sadrži poboljšava cirkulaciju.

– Sok od cvekle dokazano poboljšava imunitet, a kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija.

– Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može pomoći u ublažavanju stresa.

 

Sok od cvekle se već dugi niz decenija koristi kao prirodni lijek. Ipak, za najbolje rezultate, bilo bi mudro da ga sami pravite te da izbjegavate kupovne varijante. Pitate se kako napraviti ovaj sok? U nastavku pogledajte kako to uraditi.

Sok od cvekle

Odličan prirodni lijek. Za bebe, djecu i odrasle – izuzetan je u popravljanju i jačanju krvne slike
Sastojci:  1 jabuka, 1 mrkva, 1 cvekla, malo soka od limuna,  kašičica meda po dcl

Priprema: Jabuku, mrkvu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno u jednu posudu. Ostavite pola sata-sat da odstoji i pusti svoje sokove. Na visoku posudu stavite cjediljku pa kašikom procijedite narendano voće i povrće kroz nju.

U sok dodajte malo limuna i po kašičicu meda na svaki dobijeni decilitar.

Novo