NOVI.BA PRIJEDLOG ZA IFTAR: Ukusna čorba od pečurki i pile u sosu od paradajza
Za današnji iftarski meni Novi.ba vam je pripremio sljedeće prijedloge.
Za predjelo
ČORBA OD PEČURKI
Potrebno:
- 200 g pečurki
- 2 kašike brašna
- 1 l mesne vode (temeljca)
- maslac
- peršun
- so
- biber
Priprema:
Izrežemo pečurke na komade i pirjamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.
Za glavno jelo:
PILE U SOSU OD PARADAJZA
Potrebno je:
- 1 pile
- 1 kg paradajza
- 2-3 patlidžana
- 2-3 tikvice
- 4 čehna bijelog luka
- 1-2 glavice luka
- 1 vezica peršuna
- maslinovo ulje
- biber so
Priprema:
Paradajz nakratko potopite u vrelu vodu pa ga zatim isperite u hladnoj. Tako će te ga moći lahko oguliti. Narežite ih na kockice čisteći pri tome sjemenke. Pile izrežite na komade i ispržite sa svih strana. Kad lijepo porumeni izvadite ga pa pirjajte paradajz i zgnječeni bijeli luk. Kad paradajz omekša dodajte piletinu i pirjajte još oko pola sata. U međuvremenu očistite i operite tikvice, luk, patlidžan i narežite na kockice te svaki posebno ispržite na ulju a zatim s jedinite s piletinom. Posolite, pobiberite i pospite sitno nasjeckanim peršunom.
Za desert:
MALA TORTA OD BADEMA
Prijedlog plus:
DIJETNI SOK OD MARELICE
Potrebno je:
- 6 marelica
- 2 kriške žute dinje
- 1 breskva
- 1 kašika sojinog lecitina
Priprema:
Ako ih ne možete nabaviti iz biološkog uzgoja, marelice ogulite. U sokovniku pripremite marelice i dinju bez kore. Breskvu ogulite i narežite te je poslužite uza svježi napitak. Sok začinite sojinim lecitinom.
(Novi.ba/iftarskimeni.com)