NOVI.BA PRIJEDLOG ZA IFTAR: Ukusna čorba od pečurki i pile u sosu od paradajza

Aktuelno
NOVI.BA PRIJEDLOG ZA IFTAR: Ukusna čorba od pečurki i pile u sosu od paradajza
Za današnji iftarski meni Novi.ba vam je pripremio sljedeće prijedloge.

Za današnji iftarski meni Novi.ba vam je pripremio sljedeće prijedloge. 

 

Za predjelo

ČORBA OD PEČURKI

Potrebno:

- 200 g pečurki
- 2 kašike brašna
- 1 l mesne vode (temeljca)
- maslac
- peršun
- so
- biber

Priprema:

Izrežemo pečurke na komade i pirjamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.

 

Za glavno jelo: 

PILE U SOSU OD PARADAJZA

Potrebno je: 

- 1 pile

- 1 kg paradajza

- 2-3 patlidžana

- 2-3 tikvice

- 4 čehna bijelog luka

- 1-2 glavice luka

- 1 vezica peršuna

- maslinovo ulje

- biber so

Priprema:

Paradajz nakratko potopite u vrelu vodu pa ga zatim isperite u hladnoj. Tako će te ga moći lahko oguliti. Narežite ih na kockice čisteći pri tome sjemenke. Pile izrežite na komade i ispržite sa svih strana. Kad lijepo porumeni izvadite ga pa pirjajte paradajz i zgnječeni bijeli luk. Kad paradajz omekša dodajte piletinu i pirjajte još oko pola sata. U međuvremenu očistite i operite tikvice, luk, patlidžan i narežite na kockice te svaki posebno ispržite na ulju a zatim s jedinite s piletinom. Posolite, pobiberite i pospite sitno nasjeckanim peršunom.

 

Za desert: 

MALA TORTA OD BADEMA

 

Prijedlog plus: 

DIJETNI SOK OD MARELICE 

Potrebno je:

- 6 marelica

- 2 kriške žute dinje

- 1 breskva

- 1 kašika sojinog lecitina

Priprema:

Ako ih ne možete nabaviti iz biološkog uzgoja, marelice ogulite. U sokovniku pripremite marelice i dinju bez kore. Breskvu ogulite i narežite te je poslužite uza svježi napitak. Sok začinite sojinim lecitinom.

 

(Novi.ba/iftarskimeni.com)

Novo