Ova ljekovita hrana ništa ne košta, a nalazi se u vašem dvorištu
- Biljke koje se često smatra "korovom" zapravo mogu biti ukusne ako ih pripremite na odgovarajući način.
Ove biljke nisu samo besplatna hrana, nego su i besplatni prirodni lijekovi.
Zato uzmite košaricu, izađite van i pogledajte što se sve skriva u vašem dvorištu!
Tušt
Tušt (lat. Portulaca oleracea) je zvijezda samoniklog bilja i prava riznica omega-3 masnih kiselina.
Tušt je odličan izvor antioksidansa, vitamina C, A, B i E te omega-3 masnih kiselina.
Osim obilja omega-3 masnih kiselina, tušt sadrži:
- šest puta više vitamina E od špinata
- sedam puta više beta-karotena nego mrkva
- 25 mg vitamina C po šalici (20% preporučenog dnevnog unosa)
- magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan
Njegovo mlado lišće i stabljike idealni su u salatama i sendvičima.
Salata od tušta:
Naberite dosta mladih izdanaka tušta.
Operite tušt, kratko prokuhajte u slanoj vodi, procijedite i stavite u zdjelu.
Dodajte nasjeckani češnjak i prelijte maslinovim uljem i jabučnim octom, posolite i popaprite.
Dobro promiješajte i konzumirajte kao salatu ili prilog.
Maslačak
Maslačak je jedna od najpoznatijih biljaka. Ne postoji dvorište u kojem nije niknuo maslačak ili dva.
Obično ga doživljavamo samo kao cvijeće, no svaki dio maslačka je jestiv i pun nutrijenata.
Tako je maslačak jedan od najbogatijih izvora beta karotena (čak 338% preporučenog dnevnog unosa).
Sadrži flavonoide, četiri puta više beta karotena od brokule, lutein, zeaksantin i kriptoksantin.
Jedan je od najboljih biljnih izvora vitamina K 1 (čak 650% preporučenog dnevnog unosa).
Sadrži vitamine, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin, piroksilin, niacin i vitamine E i C.
Odličan je izvor minerala, uključujući magnezij, kalcij, kalij, mangan i željezo.
Odličan je izvor minerala, uključujući magnezij, kalcij, kalij, mangan i željezo.
Lišće i cvijet maslačka možete osušiti i koristiti kao čaj. Korijen možete osušiti i ispeći, te upotrijebiti kao zamjenu za kavu, dok se od cvijeća pravi maslačkovo vino.
Maslačak ima antioksidativna svojstva i sadrži brojne spojeve koji mu daju snažna ljekovita svojstva:
- djeluje kao prirodan laksativ i diuretik
- pomaže kod nadutosti i edema
- normalizira razinu šećera i kolesterola u krvi
- potiče apetit i stimulira rad želuca
- čisti i regenerira jetru
- pomaže kod opeklina i uboda
Maslačak posjeduje antivirusna svojstva i može biti koristan u borbi protiv herpesa.
Trputac
Zahvaljujući svom bogatom sastavu, trputac ima snažna protuupalna svojstva, te djeluje kao protuotrov i diuretik.
Potvrđeno je da trputac može pomoći kod mnogih bolesti, uključujući:
- astmu, kašalj, upalu sinusa, bronhitis, tuberkulozu, emfizem
- probleme s mjehurom, cistitis
- groznicu
- hipertenziju
- reumatizam
- dijabetes
- proljev, dizenteriju, gastritis, peptički ulkus, sindrom iritabilnog crijeva, hemoroide i zatvor
- alergiju i peludnu groznicu
- ovisnost
- krvarenja iz manjih rana
- upalu kože, čirove
- ugriz zmije
Kopriva
Još jedna samonikla i svima dobro poznata biljka je kopriva (lat. Urtica dioica).
Ljekovito djelovanje koprive:
- Zbog visokog sadržaja željeza i klorofila pomaže kod anemije i kroničnog umora.
- Ublažava artritis, bol u zglobovima i giht.
- Korijen koprive je provjereni prirodni lijek za povećanu prostatu.
- Zaustavlja krvarenje (lokalna primjena).
- Pomaže kod infekcija mokraćnog sustava.
- Pomaže otapanju bubrežnih kamenaca.
- Pruži olakšanje kod peludne groznice i sezonskih alergija.
- Liječi osip, koprivnjaču i druge kožne alergijske reakcije jer sadrži prirodni antihistamin.
- Jača kosu i ubrzava njezin rast.
-Smatra se da je kopriva prirodni afrodizijak.
Naučite dobro raspoznavati samonikle biljke prije nego ih počnete koristiti. A kada ih dobro upoznate - neće biti kraja maštovitim i zdravim jelima na vašim stolu.