Kako posti Jamie Oliver
Povodom obilježavanja Mjeseca vegana, Jamie Oliver je na svom sajtu, uz čestitku, objasnio zašto je dobro nekada preskočiti meso, kako on to radi, a dao je i nekoliko recepata za jela bez mesa.
Kako sam Jamie kaže, on ne planira da postane vegetarijanac, ali smatra da režim ishrane ne bi trebalo da bude zasnovan na mesu i mliječnim proizvodima. Pripremanje vegetarijanskih jela, osim što je jeftinije, pomoći će vam da u organizam unosite više povrća i uopće, vitamina, kaže slavni kuvar.
VEGANSKA PLJESKAVICA
Potrebno (za četiri osobe):
- 400 grama leblebija
- 340 grama kukuruza
- ½ veze korijandera
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice mljevenog korijandera
- ½ kašičice mljevenog kima
- Kora jednog limuna
- 3 kašike brašna
- So
- Manja glavica zelene salate
- 2 veća paradajza
- Kečap
- 4 lepinje od integralnog brašna
Priprema:
U blender stavite leblebije i kukuruz, pola veze korijandera. Dodajte začine, koru limuna, brašno i malo soli. Usitnite sve u blenderu dok se sastojci ne sjedine.
Na podlogu pospite malo brašna i smjesu iz blendera podijelite na četiri jednaka dijela, kako biste napravili pljeskavice, najbolje debljine oko dva centimetra. Pljeskavice stavite na tacnu i ostavite pola sata u frižider.
Sipajte malo ulja na tiganj i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Pljeskavice pržite oko deset minuta, dok ne dobiju zlatno-braonkastu boju.
Operite zelenu salatu i isjeckajte paradajz na kolutove.
Na lepinju stavite kečapa po želji, a potom pljeskavice. Odozgo stavite nekoliko kolutova paradajza, list zelene salate, nekoliko listova korijandera i "zatvorite" lepinju.
Prijatno!