Kako posti Jamie Oliver

Kuharica
Kako posti Jamie Oliver
Slavni kuhar također posti. Doduše, ne iz religioznih razloga.

Povodom obilježavanja Mjeseca vegana, Jamie Oliver je na svom sajtu, uz čestitku, objasnio zašto je dobro nekada preskočiti meso, kako on to radi, a dao je i nekoliko recepata za jela bez mesa.

Kako sam Jamie kaže, on ne planira da postane vegetarijanac, ali smatra da režim ishrane ne bi trebalo da bude zasnovan na mesu i mliječnim proizvodima. Pripremanje vegetarijanskih jela, osim što je jeftinije, pomoći će vam da u organizam unosite više povrća i uopće, vitamina, kaže slavni kuvar.

VEGANSKA PLJESKAVICA

Potrebno (za četiri osobe):

- 400 grama leblebija

- 340 grama kukuruza

- ½ veze korijandera

- ½ kašičice mljevene paprike

- ½ kašičice mljevenog korijandera

- ½ kašičice mljevenog kima

- Kora jednog limuna

- 3 kašike brašna

- So

- Manja glavica zelene salate

- 2 veća paradajza

- Kečap

- 4 lepinje od integralnog brašna

Priprema:

U blender stavite leblebije i kukuruz, pola veze korijandera. Dodajte začine, koru limuna, brašno i malo soli. Usitnite sve u blenderu dok se sastojci ne sjedine.

Na podlogu pospite malo brašna i smjesu iz blendera podijelite na četiri jednaka dijela, kako biste napravili pljeskavice, najbolje debljine oko dva centimetra. Pljeskavice stavite na tacnu i ostavite pola sata u frižider.

Sipajte malo ulja na tiganj i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Pljeskavice pržite oko deset minuta, dok ne dobiju zlatno-braonkastu boju.

Operite zelenu salatu i isjeckajte paradajz na kolutove.

Na lepinju stavite kečapa po želji, a potom pljeskavice. Odozgo stavite nekoliko kolutova paradajza, list zelene salate, nekoliko listova korijandera i "zatvorite" lepinju.

Prijatno!

Novo