Evo zbog čega su žitarice najzdraviji doručak

Zdrav život
Evo zbog čega su žitarice najzdraviji doručak
Sigurno ste već puno puta čuli da su žitarice najbolji doručak. Ukoliko ne znate zbog čega su žitarice toliko dobre, pročitajte neke od činjenica o ovoj vrsti zdrave hrane.

Sigurno ste već puno puta čuli da su žitarice najbolji doručak. Ukoliko ne znate zbog čega su žitarice toliko dobre, pročitajte neke od činjenica o ovoj vrsti zdrave hrane.

Žitarice su prepune nutritivnih materija koje nas pune energijom i hrane naše tijelo vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje za doručak jedu žitarice u prosjeku imaju manje kilograma od onih koji doručkuju kobasice, jaja, hljeb i ostalo.

Mješavine žitarica uglavnom se sastoje od pšeničnih, ovsenih i kukuruznih pahuljica, a ponekad im se dodaju i ječmene pahuljice, pirinčane i one od heljde. Uz ove pahuljice uglavnom idu i orašasti plodovi, med, suho voće, čokolada ili začini. Najčešće ih konzumiramo sa jogurtom, mlijekom ili voćnim sokovima.

Visok udio u žitaricama čine prehrambena vlakna. Takođe, one su bogate prirodnim vitaminima, imaju malo masnoća, a sadrže i složene ugljene hidrate koji ih čine idealnim doručkom za sve koji već od ranog jutra naporno rade. Nakon konzumiranja žitarica, nivo šećera u krvi se polako povećava, a to znači da ćemo duže biti siti.

Brojni naučnici koji su istraživali kako naše tijelo reaguje na žitarice za doručak, otkrili su da osobe koje ih redovno jedu uopšteno imaju niži indeks tjelesne mase i manje problema sa viškom kilograma. Takođe, utvrđeno je i da žitarice dobro utiču na kardiovaskularne bolesti i da se njihovom konzumacijom smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Dnevno je potrebno pojesti 30g žitarica, to je preporučena mjera. Uz njih možete jesti i nemasni sir koji će vam dodatno pomoći da duže budete site.

Kada odete u nabavku žitarica, pažljivo pročitajte šta piše na deklaraciji i izaberite one koje imaju najmanji procenat šećera i ostalih nepotrebnih dodataka. Ukoliko vam porcija žitarica nije dovoljno slatka, nemojte dodavati šećer. Kašičica meda je bolje i zdravije rješenje.

Žitarice pozitivno utiču na probavni sistem zbog velikog broja vlakana, regulišu nivo šećera u organizmu, a čak mogu da pomognu i spriječe razvijanje raka debelog crijeva.

 

(ljepotaizdravlje.ba)

Novo