Evo kako jesti AVOKADO voće i zašto je dobro

Zdrav život
Evo kako jesti AVOKADO voće i zašto je dobro
Svoje porijeklo vuče iz predjela Južne i Srednje Amerike.


Avokado latinskog naziva Perseaamericana je egzotično voće, koje važi za jedno od najhranljivijih u prirodi.

Svoje porijeklo vuče iz predjela Južne i Srednje Amerike.

Danas postoji preko 80 vrsta avokada, a među njih ubrajamo dvije sorte koje su i najpopularnije: kalifornijski i sa Floride.

Avokado voće u svojoj postojbini raste na stablima koja su visoka i do 20 metara, a daje plodove težine 150 grama do čak 1 kg. Osim što su ukusni, oni su i veoma ljekoviti, a nerijetko ćete čuti da se ekstrakt ove biljke nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima. 

Minerali i vitamini u avokadu su brojni

Avokado voće je veoma ukusno, mekano i sigurno će biti vaša ljubav na prvi zalogaj. Zbog činjenice da sadrži veće količine biljnih masti, neki ga smatraju povrćem. Njih ima između 70 i 88 odsto u svakom plodu, što je oko 20 puta više od drugog voća. Ovaj podatak ne treba da vas začudi niti uplaši, pošto su u pitanju zdrave i mononezasićene masti, kao i oleinska kiselina. Zbog toga je svakako ova blagotvorna voćka značajan faktor u sprečavanju pojave lošeg (LDL) holesterola u krvi, pošto uspješno povećava dobar (HDL) holesterol.

Ono što je zanimljivo jeste da avokado kalijum sadrži u velikim količinama, kojeg u proseku ima oko 140 mg u svakom plodu. Stoga je ova voćka daleko bolja od banana, pa će vam pomoći da regulišete krvni pritisak brzo i lako. Osim toga, ovaj dragoceni mineral dolazi u kombinaciji sa luteinom, vitaminima K, B6, a prisutan je i vitamin C koji mu daje karakterističan ukus. Uz njih, nalaze se manje količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A i B2.

 Veoma je koristan u dijetama, a posebno zbog hranljivih vlakana kojih ima u izobilju. Ako se pridržavate nekog od propisanih režima ishrane, slobodno konzumirajte ovu egzotičnu voćku. Ona će vam pomoći da budete siti, a pošto sadrži čak 4 grama proteina imaćete dovoljno snage i nećete biti malaksali.

Još jedna od veoma korisnih karakteristika kada je u pitanju avokado voće jeste da obiluje beta-karotenom, koji je veoma snažan antioksidans. 

Ljekovita svojstva avokada su izvanredna

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da je ovo zaista prirodan lijek koji će vaš organizam učiniti jačim, a svojim blagotvornim dejstvom će vas zaštititi od brojnih bolesti i virusa. 

Kada su u pitanju ljekovita svojstva avokada, izdvojili smo za vas 10 najvažnijih zbog kojih ćete se odlučiti za ovo ukusno voće:

Prirodni lijek za srce

Pošto sadrži visoke koncentracije zdravih mononezasićenih masti, avokado voće je veliki saveznik vašeg srca. Ono će omogućiti bolju prokrvljenost krvnih sudova, ojačaće ih i sačuvati njihovu elastičnost, a samim tim smanjićete rizik od mnogih savremenih kardiovaskularnih bolesti. Uz to, efikasno štiti i od moždanog udara, reguliše krvni pritisak, a prema nekim saznanjima smanjuje rizike od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Štiti od upala i artritisa

Još jedna od zanimljivih stvari kada su u pitanju lekovita svojstva avokada jeste ta što ima antiupalnu primenu. Naime, fitosteroli i antioksidanti u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama obezbeđuju jaku zaštitu protiv brojnih upala. Najbolje se pokazao kod ublažavanja simptoma artritisa i osteoartritisa.

Prirodni lijek protiv holesterola

Kao što smo već napomenuli, avokado voće veoma efikasno spušta nivo lošeg holesterola, a blago povećava nivo onog dobrog. 

Pomaže protiv dijabetesa

Mononezasićene masti osim što su dobre za srce, vene i arterije, provjereno pomažu u zaustavljanju otpornosti na insulin. Samim tim, avokado voće možemo smatrati dobrim saveznikom u borbi protiv dijabetesa. 

Dobar je za regulisanje krvnog pritiska

Poznato je da kalijum pomaže u borbi protiv hipertenzije, a ova namirnica je prebogata ovim blagotvornim mineralom. Ukoliko povremeno konzumirate avokado voće, vaš organizam će na zdrav i prirodan način eliminisati višak soli koji je upravo glavni krivac za pojavu povišenog krvnog pritiska.

Poboljšava i čuva vid

Lutein kojeg u ovoj voćki ima u izobilju, jedan je od čuvara zdravlja očiju. Dokazano je da upotreba avokada u ishrani pomaže pri prevenciji brojnih bolesti koje utiču na kvalitet vida, a prije svega je efikasan protiv makularne degeneracije i katarakte.

Jača imunitet bolje od suplemenata

Odbrambeni sistem vašeg organizma je najugroženiji tokom zime i početkom proljeća, kada se najviše javljaju viroze, grip, prehlade i različite upale. Koncentracija antioksidanasa u ovom voću je visoka, a najzastupljeniji je glutation. On u kombinaciji sa vitaminima i mineralima efikasno štiti od virusa, mikroba i bakterija koji mogu da ugroze vaše zdravlje.

Smanjuje rizik od malignih bolesti

U posljednjih nekoliko decenija ustanovljeno je da avokado voće smanjuje rizik od raka. Najviše je efikasan kada je riječ o zaštiti od malignih oboljenja usne duplje, kože i prostate. Postoje saznanja da ova namirnica, odnosno antioksidansi koji se nalaze tik ispod njene kore, ima mogućnost da spreči rast ćelija raka i da dovede do njihovog nestanka.

Poboljšava varenje i omekšava stolicu

Štiti kožu i čini je ljepšom

Zdravlje čovjeka se vjerovatno najbolje ogleda prema kvalitetu kože, naročito kada je u pitanju lice. 

Dijeta sa avokadom za zdravo mršavljenje

Vlakna su veoma važan detalj kada je u pitanju zdrava ishrana, a pogotovo ukoliko je riječ o mršavljenju. 

Avokado u ishrani beba i male djece

Ako ste roditelj, sigurno se stalno pitate koja je hrana dobra za bebe. Na ovo pitanje sigurno znate da je odgovor – avokado voće. Pošto je unutrašnjost ovog ploda jako mekana, od nje se lako prave kašice i pirei koje će vaše dijete prosto obožavati.

Kako se jede avokado voće

Ovaj plod je spolja tvrd, a unutra se nalazi veoma mekano i ukusno meso koje obavija sjeme. Ukoliko želite da znate kako jesti avokado voće, podjelićemo sa vama jednostavno uputstvo u pet koraka.

Nožem po dužini sjecite voćku tako da oštricom dođete do tvrdog sjemena. Obratite pažnju da ga ne oštetite tom prilikom, naročito ako planirate da ga koristite kasnije za sadnju.
Potom razdvojite polovine rukama. Već sada možete da konzumirate unutrašnji dio uz pomoć kašike, slično kao što neki jedu dinju.
Odstranite semenku i iscjedite malo limuna u obe polutke. Veoma je važno da dodate sok pošto avokado voće veoma brzo oksidiše i suši se.
Nožem blago zasjecite unutrašnjost tako da vrhom blago dodirnete koru. Obratite pažnju da ne oštetite ili ne probijete spoljnu opnu, jer to može da oteža vađenje mesa. Ovo radite kao što povlačite nekoliko paralelnih linija.
Kašikom izdubite avokado vadeći unutrašnjost uz ivicu kore. 

 

Novo