4 savjeta kako da odaberete hljeb koji je stvarno zdrav
Odjel pekara u supermarketu djeluje kao zbunjujući asortiman lepinja i punozrnatih peciva. Iako je jasno da nije svaki hljeb isti, može biti teško odabrati najmanje zlo.
“Bilo bi dobro da se informirate prije kupovine – na taj ćete način znati što trebate tražiti i što pojedini termini znače“, kaže nutricionistica Katie Cavuto.
Istina je da se nemate potrebe bojati ovakvih ugljikohidrata. Hljeb može biti nevjerojatno hranjiv dodatak vašoj prehrani, kaže nutricionistica Keri Gans, autorica knjige The Small Change Diet.
Donosimo vam nekoliko pravila koja će vam pomoći kada se idući put nađete u odjelu pekarnice.
Ključ je u punozrnatom
Kada birate hljeb uvijek se odlučite za punozrnati. Punozrnati proizvodi sadrže cijelu žitaricu. To znači jezgru, ljusku i klicu, koje sadrže vlakna, proteine, vitamine i minerale, kaže nutricionistica Keri Glassman.
Ne sviđa vam se okus takvog hljeb? Bez brige.
“Zapravo tražite natpis ‘punozrnato’“, kaže Gans, glasnogovornica poznatog brenda pekarskih proizvoda.
Ona predlaže da potražite različite namirnice poput ječma, smeđe riže, zobi ili lanenog sjemena kako biste promijenili okus, a dobili sve potrebne nutrijente.
…ali se pobrinite da je riječ o 100-postotnom punozrnatom
Hljeb može biti punozrnati čak i kada sadrži samo 51 posto sastojaka koji zadovoljavaju taj kriterij. Zbog toga je važno da pažljivo proučite pakiranje i nađete natpis “100 posto puno zrno“. Ta oznaka znači da dotična štruca kruha sadrži 16 grama cjelovitih žitarica po porciji.
Kada je riječ o odabiru između organske ili konvencionalne proizvodnje, možete preskočiti organsku i tako uštedjeti novac. To nije toliko važan faktor kada je riječ o kvaliteti hljeba.
Manje sastojaka znači bolji hljeba
“Važno je da ne sadrže umjetne okuse, boje i konzervanse“, kaže Cavuto.
Ona predlaže da izbjegavate aditive kompliciranih naziva i djelomično hidrogenirana ulja. Pokušajte naglas pročitati sastojke. Ako neki od njih ne možete izgovoriti ili ne razumijete o čemu je riječ čak niti nakon guglanja, izbjegnite ga.
“Naučite čitati popis sastojaka na namirnicama“, kaže Gans.
Izbjegavajte i brendove koji koriste trans masti ili kukuruzni sirup bogat fruktozom.
Fokusirajte se na vlakna
Čuli ste to već sto puta, a mi ćemo ponoviti – vlakna su ključna za prehranu. Ona vam pomažu da se osjećate sito, potiču pravilnu probavu i poboljšavaju zdravlje želuca.
“Pogledajte koliko se grama vlakana nalazi u kriški hljeba, idealno bi bilo više od 3 grama“, kaže Gans.
Vlakna dolaze iz vanjske ovojnice žitarica koje nisu prerađene. Prema Zavodu za prehranu i dijetetiku, trebali biste dnevno unijeti otprilike 30 grama vlakana, a polovica tih vlakana trebala bi doći od punozrnatih žitarica.