ODMRZAVATE PILETINU NA SOBNOJ TEMPERATURI? Kad čujete šta to radi vašem zdravlju, ODMAH ĆETE PRESTATI!
Mnogi od vas odmrzavaju meso na sobnoj temperaturi, a nisu ni svjesni kakvu štetu to nanosi zdravlju.
Meso koje dugo stoji na sobnoj temperaturi podložno je razvoju bakterija. Dok su ivice mesa otopljene, meso u sredini je još uvek zamrznuto, a na površini se već za 20 minuta stvaraju kolonije bakterija koje mogu da izazovu trovanje hranom, poput salmonele.
Zbog toga se savjetuje da se meso otapa u posudu sa hladnom vodom.
Međutim, to nije jedina greška koju pravite.
Većina nas piletinu priprema direktno iz frižidera. Ali stručnjaci kažu da čak i ukoliko meso nije bilo zamrznuto, treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi, maksimalno 10 minuta, prije nego što ćete ga ispeći, i to kako biste izjednačili temperaturu mesa na njegovom spoljašnjem i unutrašnjem dijelu. Ako ovako radite, nikada vam se neće desiti da vam ne pripremljeno ispečeno meso spolja suho i prepečeno, a iznutra maltene sirovo, piše "Kurir".