U SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA: Ovo su najbolje vrsta voća i povrća
Ako želite da unesete maksimalne količine korisnih sastojaka iz voća i povrća, trebalo bi da povedete računa o sorti koju kupujete.
Botaničar Džejms Vong iz Velike Britanije sastavio je vodič za odabir najboljih tipova voća i povrća i to prema njihovim korisnim sastojcima.
Recimo, prema njegovom istraživanju, bebi paradajz šljivar sadrži čak 30 odsto više zdravog likopena, u odnosu na čeri, kao i mnogo više fitonutrijenata u odnosu na sortu volovsko srce.
Pogledajte njegovu listu najmoćnijeg voća i povrća:
Paradajz
Sorte paradajza ocjenjivane su prema količini fitonutrijenata koje sadrže.
Najbolji izbor: Bebi šljivar
Najlošiji: Volovsko srce
Citrusi
Citrusi su ocjenjivani prema tome koliko antioksidansa sadrže.
Najbolji izbor: Crvene pomorandže
Najlošiji: Limun i limeta
Jabuke
Jabuke su ocjenjivane prema broju polifenola, antibakterijskog jedinjenja koje štiti od bolesti.
Najbolji izbor: Braeburn
Najlošiji: Fudži
Grožđe
Grožđe je ocjenjivano prema količini antioksidanasa koje sadrži.
Najbolji izbor: Sable, bez semena (crno)
Najlošiji: Muskat, belo
Luk
Luk je ocjenjivan prema količini polifenola koje sadrži.
Najbolji izbor: Crveni luk
Najlošiji: Luk srebrenjak
Brokoli
Brokoli je ocjenjivan prema količini fitonutrijenata koje sadrži.
Najbolji izbor: Beneforte brokoli
Najlošiji: Običan zeleni brokoli
Bobičasto voće
Bobičasto voće ocjenjivano je prema količini antocijanina koje sadrže. To su ćelije koje štite biljku od ultraljubičastog zračenja i koje imaju ljekovita svojstva.
Najbolji izbor: Crna ribizla
Najlošiji: Jagoda
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće ocenjivano je prema broju nutrijenata koje sadrži.
Najbolji izbor: Raštan
Najlošiji: Ajsberg salata
Mahunarke
Mahunarke su ocjenjivane prema broju polifenola koje sadrže.
Najbolji izbor: Crni pasulj
Najlošiji: Lima pasulj
Pirinač
Pirinač je ocjenjivan prema glikemičkom indeksu.
Najbolji izbor: Crni pirinač
Najlošiji: Bijeli pirinač kratkog zrna
Kupusnjače
Kupusnjače su ocjenjivane prema broju antikancerogenog jedinjenja glukozinolata koje sadrže.
Najbolji izbor: Prokelj
Najlošiji: Karfiol