OBAVEZNO JEDITE SEZONSKU HRANU, najzdravije je za mjesec APRIL jesti...
Nekoliko razloga zašto jesti sezonsko voće i povrće.
Sezonska hrana je jako dobra za vaše zdravlje, nepce, prirodu i novčanik. Ako jedete sezonski, uživate maksimalno u svakoj namirnici. One su najukusnije i najzdravije u doba kada je predviđeno da rastu u prirodi.
Umjetni uzgoj namirnica koristi velike količine kemijskih tvari koje ugrožavaju biljke, ali i vaše zdravlje. Ironično je, ali istinito, da su neke vrste voća i povrća najskuplje u doba kada su najmanje zdrave.
Kako biste jeli zdravo, uživali u svakoj namirnici i poštedjeli svoj novčanik, donosimo vam popis namirnica koje su najukusnije, najjeftinije, i najzdravije u aprilu i recepte koje možete isprobati ako vam nedostaje ideja za pripremu jela.
Najbolje povrće:
Tikvice
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana. Tikvica je ukusna i možete ju pripremati na razne načine.
Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama!
Rabarbara
Sadrži malo zasićenih masti, soli i jako malo kolesterola. Dobar je izvor magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, kalcija, kalija i mangana.
Rabarbara je biljka koju možete pripremati na razne načina, a mi vam predlažemo džem od jagoda i rabarbare!
Artičoke
Sadrže malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.
Artičoke su ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu pa svakako isprobajte juhu od artičoka i šampinjona!
Mladi luk
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.
Nekim osobama se ne sviđa okus mladog luka, ali bilo bi šteta ne iskoristiti njegove zdravstvene prednosti pa probajte ukusnu kajganu s mladim lukom i tikvicama!
Zelena salata
Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.
Zelena salata je ukusna sama po sebi, a ako želite obogatiti njezin okus isprobajte tortilje od mrkve, rajčice i zelene salate!
Najbolje voće
Kivi
Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, soli i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi se odlično slaže uz brojne namirnice.
Iskoristite zdravstvene prednosti kivija!
Mango
Sadrži malo zasićenih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C. Mango je odličan dodatak voćnim salatama, ali ne morate se ograničiti samo na takvu pripremu.
Pripremite osvježavajući kolač od limete i manga!
Ananas
Ananas sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6, a odličan izvor vitamina C i mangana. Ananas je najzdraviji u ovo doba godine.
Isprobajte zobene pahuljice s ananasom i brusnicama!
Jagode
Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor kalija i folne kiseline, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Jagode su velikom broju ljudi odlično voće i ukusne su same po sebi, bez ikakve pripreme.
Pripremite tortu od jagoda i cimeta!
Banana
Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6. Banane su odlične za brzo podizanje energije, ali veliki broj kalorija dolazi iz šećera.
Pripremite jednostavan smoothie s bananom i čokoladom!