Bakir Izetbegović posjetio veterane specijalne jedinice Armije RBiH Crne labudove

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović posjetio veterane specijalne jedinice Armije RBiH Crne labudove
Ova jedinica posebno se istakla u odbrani Sarajeva tokom opsade 1992. - 1995. i u jednoj od najistaknutijih bitaka, a to je akcija “Špicasta stijena” uspjeli su, zajedno sa odredom Lasta, oslobodili su taj dio Sarajeva, prilikom čega su dva vojnika poginula.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je veterane jedinice Crni labudovi Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova jedinica posebno se istakla u odbrani Sarajeva tokom opsade 1992. - 1995. i u jednoj od najistaknutijih bitaka, a to je akcija “Špicasta stijena” uspjeli su, zajedno sa odredom Lasta, oslobodili su taj dio Sarajeva, prilikom čega su dva vojnika poginula.

Malo je poznato da su Crni labudovi bili sastavljeni, ne samo do boraca iz BiH, nego i iz Evrope (Turska, Belgija, Francuska, Italija i Engleska), koji su se borili za Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Osim u akcijama deblokade Sarajeva, Crni labudovi uspješno su učestvovali u oslobađanju Grmeča i Sanskog Mosta. Učestvovali su i u bitkama na području Tuzle i njene šire regije.

Novo