Da li jedete cimet koji je uvezen iz Kine? Možete li prepoznati koji je pravi?
Prvo i najvažnije, pravi cimet i druge, jeftinije sorte, dolaze iz različitih stabala. Ceylon cimet se proizvodi u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, na Karibima, ili Madagaskaru, a drugi se uzgaja u Indoneziji, Kini ili Vijetnamu.
Drugo, postoji ogromna razlika u ukus i izgledu. Pravi cimet je slađi, blaži, lakši u boji, i više ukusan. S druge strane, kakav obično vidimo na policama supermarketa je tamniji i ima začinjeniji ukus.
Na kraju krajeva, cimeti se razlikuju u pogledu sadržaja jedinjenja kumarin. Pravi cimet sadrži 0,017 g / kg, dok lažni sadrže 2.15-6.97g / kg ove mase. Osim toga, znanstveno je dokazano da je ovaj spoj toksičan za jetru, kada se konzumira iznad podnošljivog dnevnog unosa, što je 0,1 mg / kg tjelesne težine.
Da imate zdravstvene prednosti ovog začina najbolje je da se odlučite za cejlon cimet.