Prvi put nakon što su prekinuti izbori: Izetbegović u posjeti Stocu

Bosna i Hercegovina
Prvi put nakon što su prekinuti izbori: Izetbegović u posjeti Stocu
Prvi put nakon što su u Stocu prekinuti izbori 2. oktobra koji su obilježeni nizom incidenata i fizičkih sukoba te nikad nisu ponovo održani, u posjeti Stocu boravi predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Prvi put nakon što su u Stocu prekinuti izbori 2. oktobra koji su obilježeni nizom incidenata i fizičkih sukoba te nikad nisu ponovo održani, u posjeti Stocu boravi predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On će održati susret sa članovima Općinskog odbora SDA na čijem je čelu Salmir Kaplan koji je i kandidat za načelnika te Inicijativu za Stolac, piše bh. novinska agencija Patria.

Inače, CIK je sa kandidatske liste skinula Salmira Kaplana, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH vratilo odluku na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku CIK je donijela odluke o sankcioniranju i skidanju sa liste Salmira Kaplana. Uklonjeni su i Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž kao kandidati za Općinsko vijeće Stolac.

Iz SDA su reagirali te naveli da pojedini članovi CIK-a dodatno narušavaju kredibilitet i vjerodostojnost institucije koja je zadužena za demokratizaciju izbornog procesa u BiH.

- Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuuma, što u konačnici može rezultirati potpunom paralizom rada CIK-a i nemogućnosti ponavljanja izbora u Stocu - saopćeno je polovinom ovog mjeseca.

Kaplan je na novu odluku CIK-a ponovo uputio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.

Novo