Dva člana Predsjedništva pojela svoj dio bijelog hljeba

Bosna i Hercegovina
Dva člana Predsjedništva pojela svoj dio bijelog hljeba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlosti su rijetko koristili blagodeti takozvanog bijelog hljeba.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlosti su rijetko koristili blagodeti takozvanog bijelog hljeba. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, ovu opciju iskoristila su samo dva bivša člana državnog Predsjedništva. Ostali, zvanično, nisu tražili novac nakon isteka mandata.

Haris Silajdžić na ime bijelog hljeba dobio je čitavih 58.000 konvertibilnih maraka. On je ovo pravo koristio u periodu od novembra 2010. do decembra 2011. godine. Plaća koju je u to vrijeme primao iznosila je 5.200 maraka što mu je u godini dana donijelo lijepu ''zaradu''.

Isto pravo iskoristio je i njegov nekadašnji kolega Željko Komšić. Danas predsjednik Demokratske fronte, na ime bijelog hljeba primio je ''samo'' 4.400 maraka. U ta dva mjeseca (novembar i decembar 2014. godine) njegova mjesečna plaća iznosila je 2.200 KM.

Podsjećamo, rekorder po ovom osnovu je Mirko Okolić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime ''bijelog hljeba'' dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

Novo