Jeleni (34) je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva, primijetila je samo ovaj neobičan simptom

Porodica i zdravlje
Jeleni (34) je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva, primijetila je samo ovaj neobičan simptom

Jelena Tompkins, 34-godišnjakinja iz Colorada, suočila se s neočekivanom dijagnozom raka debelog crijeva nakon što je primijetila neuobičajeni simptom - intenzivnije smrdeće vjetrove.

Iako je prvobitno pripisala ovaj fenomen promjenama u prehrani i probioticima, ispostavilo se da je situacija ozbiljnija nego što je mogla zamisliti. Njen slučaj jasno ukazuje na važnost slušanja signala koje tijelo šalje i redovnih medicinskih pregleda.

"Bila sam u jednoj od najboljih formi u svom životu. Hranila sam se zdravo i nisam razmišljala o tome da ću oboljeti od raka u tako mladoj dobi", rekla je Tompkins.

Ova aktivna sportašica, koja je 2016. godine uspješno istrčala polumaraton i vodila zdrav način života, nije osjećala nikakve druge simptome osim neobičnih vjetrova.

Međutim, kada je primijetila krv u stolici, odmah je potražila medicinsku pomoć, ignorirajući prethodni savjet liječnika koji je mislio da je to posljedica prehrambenih promjena.

Nakon serije medicinskih testova, dijagnosticiran joj je treći stepen raka debelog crijeva koji se proširio na limfne čvorove, što je potresna vijest za ovu mladu ženu koja se nije mogla zamisliti kao pacijent s rakom u tako mladoj dobi.

Ovaj slučaj jasno pokazuje porast učestalosti kolorektalnog karcinoma među mladima širom svijeta. Stručnjaci upozoravaju da će se stope oboljelih kod mladih ljudi vjerojatno udvostručiti do 2030. godine, što zahtijeva pažljivije praćenje simptoma i redovite medicinske preglede.

Iako je Jelena prošla kroz težak tretman kemoterapije i operaciju, uključujući uklanjanje dijela debelog crijeva i rektuma te limfnih čvorova, sada je u remisiji. Njen primjer naglašava važnost rane dijagnoze i liječenja, kao i potrebu za povećanom sviješću o simptomima raka debelog crijeva među mladima, piše Daily Mail.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite