ZBOG OVIH GREŠAKA TEPISI NAM PROPADAJU: Svi ih pravimo, a ovako bi zapravo trebalo da ih održavamo!

Praktična žena
ZBOG OVIH GREŠAKA TEPISI NAM PROPADAJU: Svi ih pravimo, a ovako bi zapravo trebalo da ih održavamo!
Čišćenje zavisi od vrste tepiha, pa prije upotrebe bilo kog proizvoda za čišćenje, pročitajte etiketu i uvjerite se da su metode tretmana bezbjedne za materijal od kojeg je napravljen.


Čišćenje zavisi od vrste tepiha, pa prije upotrebe bilo kog proizvoda za čišćenje, pročitajte etiketu i uvjerite se da su metode tretmana bezbjedne za materijal od kojeg je napravljen.

Postoji nekoliko uobičajenih grešaka kod čišćenja tepiha koje vjerovatno pravite.

Da bi tepih uvijek izgledao svježe i čisto, izbjegavajte sljedeće greške pri čišćenju:

Čišćenje zavisi od vašeg tipa tepiha

Postoji nekoliko vrsta tepiha, ali su takođe podeljeni u dvije široke kategorije: one od prirodnih vlakana i one od sintetičkih vlakana. Važno je da odredite koju vrstu tepiha imate jer će to odrediti koji će proizvodi za čišćenje i kućni proizvodi na njemu najbolje funkcionisati. Prije upotrebe bilo kog komercijalnog proizvoda za čišćenje, pročitajte etiketu i uvjerite se da su bezbjedni za vaš pod.

Ne čistite mrlje, odnosno fleke momentalno

Dobro pravilo je da mrlju očistite što je brže moguće, jer tada ima manje vremena da se upije u tepih. Nažalost, može biti teško da se odmah oslobodite mrlje, posebno ako kućni ljubimac doživi nezgodu dok niste kod kuće. Ako se mrlja pojavi dok ste kod kuće, odmah je se rješite. Mrlje od tečnosti, kao što su mrlje od crvenog vina ili kafe, mogu čak prodrijeti u podlogu tepiha i ostaviti trag na podu ispod. Pokušajte da upijete što više tečnosti sa tepiha prije upotrebe bilo kakvog sredstva za čišćenje. Zatim pratite uputstva za čišćenje da biste se rješili mrlja kao profesionalac.

Trljanje mrlje

Mnogi ljudi trljaju mrlje na tepihu da bi ih očistili. Međutim, ovaj pristup se ne preporučuje jer može da uništi vlakna i uzrokuje njihovo trošenje. Takođe može gurnuti mrlju dublje u podlogu tepiha. Umjesto toga, pokušajte da nanesete odgovarajući rastvor za čišćenje direktno na zaprljano područje što je prije moguće. Nakon toga, tapkajte i obrišite područje papirnim ili platnenim peškirom. Ova metoda će pomoći da se apsorbuje i preostala tečnost sa tepiha. Počnite od ivica mrlje da biste spriječili dalje širenje, a zatim idite ka centru.

Ne usisavate redovno

Ako čekate da usisavate dok ne vidite očiglednu prljavštinu ili prašinu, onda čekate predugo. Da bi vaši tepisi izgledali sveže i čisti, pokušajte da usisavate radi boljeg održavanja jednom nedeljno. Ako imate kućne ljubimce u svom domu, usisavajte češće da biste se rješili dlake kućnih ljubimaca. Redovno usisavanje ne samo da uklanja prljavštinu, prašinu i dlake kućnih ljubimaca, već i uzrokuje da se vlakna tepiha ispravljaju, dajući im osjećaj paperjast.

Korišćenje drugih sredstava

Iako su mnogi proizvodi za čišćenje višenamenski, trebalo bi da koristite samo proizvode posebno dizajnirane za tepihe. Korišćenje proizvoda za čišćenje dizajniranih za druge tkanine ili površine, kao što su izbjeljivač ili deterdžent za veš, može oštetiti vaš tepih i izazvati promijenu boje. Korišćenje proizvoda za čišćenje tepiha sa jakim hemikalijama

Iako na tržištu postoje tone odličnih proizvoda za čišćenje tepiha, neki od njih koriste jake hemikalije koje mogu da ostave neželjene tragove. Da biste izbjegli upotrebu agresivnijeg proizvoda za čišćenje tepiha, pažljivo pročitajte listu sastojaka prije kupovine.

Još jedna popularna opcija je da napravite domaće sredstvo za čišćenje tepiha koristeći proizvode za domaćinstvo poput bijelog sirćeta, kukuruznog škroba i soli. Kada koristite bilo koju opciju, domaću ili kupljenu, obavezno očistite u dobro provjetrenom prostoru i testirajte proizvod na manje vidljivim mjestima pijre čišćenja cijelog tepiha.

Ne propustite