Ovo je najbolji film u 2014.

Kultura
Ovo je najbolji film u 2014.
Izbor kritičara iz Los Angelesa često se poklopi sa nominovanima za Oskara, a ponekad i sa dobitnicima...

Film "Dječaštvo" (Boyhood) Richarda Linklatera, Udruženje kritičara Los Angelesa proglasilo je za najbolji film 2014.

Linklater je također dobio priznanje za režiju ovog 12-godišnjeg projekta, a Patricia Arquette, koja u filmu igra majku, je proglašena za najbolju glumicu. 

Julianne Moore, na koju svi "tipuju" da bi mogla da dobije Oskara za ulogu žene oboljele od Alchajmera u filmu "Still Alice", također je dobila nagradu za glumu.

Prošle sedmice "Dječaštvo" je bilo miljenik kritike - kritičarska udruženja iz Bostona i New Yorka proglasili su ga za najbolji film ove godine. Jedini izuzetak bio je Nacionalni odbor kritičara (National Board of Review) koji je to priznanje dao filmu "A Most Violent Year".

Izbor kritičara iz Los Angelesa često se poklopi sa nominovanima za Oskara, a ponekad i sa dobitnicima, iako LA kritičari imaju pomalo neobičan ukus - Tom Hardy je za ulogu u trileru "Locke" dobio njihovu nagradu, ali se ne nalazi na listama nominovanih drugih udruženja, piše AP.

Priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je J. K. Simmons za rolu sadističkog instruktora jazza u nezavisnom filmu "Whiplash".

Nagradu za najbolji strani film dobio je poljski "Ida", film o Edwardu Snowdenu "Citizenfour" je najbolji dokumentarac, a "The Tale of Princess Kaguya" studija Ghibli je najbolji animirani film.

Gena Rowlands dobitnik je nagrade za životno djelo.

Nagrade ovog udruženja bit će uručene, 40. put, na ceremoniji 10. januara.

 

Ne propustite