ZAŠTO NIKAKO NE SMIJETE DA KORISTITE SPUŽVU ZA BRISANJE PROSUTE HRANE: Razlog će vas iznenaditi!

Porodica i zdravlje
ZAŠTO NIKAKO  NE SMIJETE DA KORISTITE SPUŽVU  ZA BRISANJE PROSUTE HRANE: Razlog će vas iznenaditi!
Spužva je jedan od osnovnih elemenata kuhinjske opreme. Bez njega je teško živjeti, pogotovo ako puno kuhamo i dešava se da nešto prolije.

Spužva je jedan od osnovnih elemenata kuhinjske opreme. Bez njega je teško živjeti, pogotovo ako puno kuhamo i dešava se da nešto prolije.

Većina ljudi bez razmišljanja da se otarasi takvih nečistoća koristi samo spužvu ili krpu. U međuvremenu, ovo nije najbolja ideja. Ova navika može izazvati mnogo problema.

Brisanje prosute hrane spužvom je najočiglednija i najprirodnija stvar u kuhinji. Međutim, vrijedi promijeniti ovu naviku. Razlog je važan.

Kuhinjske spužve i krpe, prema istraživanju naučnika, jedan su od najprljavijih predmeta. Na njima se nakuplja ogromna količina bakterija. Vlaga i toplota u kuhinji čine situaciju još gorom, pružajući idealno okruženje za razvoj opasnih mikroorganizama

Većina ljudi rijetko mijenja spužve i krpe, pa ih poslje pranja sudova ili brisanja površina ne isperu.

U redu, ali kako se to odnosi na brisanje hrane sunđerom ili krpom? Pa, poslije ovako nečega, vrlo je teško očistiti ga. Ispiranje, čak i vrućom vodom sa sapunom, možda neće biti dovoljno. U stvari, ako želite da koristite spužve za brisanje prosute hrane, morali biste ih baciti nakon svake upotrebe. Stručnjaci preporučuju da ne koristite spužve za brisanje ostataka tečne hrane. Meso i jaja su posebno opasni, ali zapravo je svaka hrana leglo bakterija. U slučaju takve kuhinjske prljavštine, biće mnogo bolje i sigurnije obrisati je papirnim ubrusom za jednokratnu upotrebu. To je više higijenski.

Takođe treba zapamtiti da redovno mjenjamo sunđere i krpe. Ako se svakodnevno koriste, možda će biti potrebno da ih bacite nakon samo 2-3 dana. 

Ne propustite