POTPUNO ZATVARANJE SVEGA! Uvode se strožije mjere širom svijeta - PRELOMILI SU!

Svijet
POTPUNO ZATVARANJE SVEGA! Uvode se strožije mjere širom svijeta - PRELOMILI SU!
.

S 11.287 novih slučajeva korone znatno je premašen prethodni rekord u Njemačkoj, priopćio je Institut Robert Koch (RKI) u četvrtak ujutro.

Do sada je dnevni rekord bio 7830 slučajeva - prošlog petka. Broj ljudi čija je smrt povezana s infekcijom SARS-CoV-2 porastao je na 9905 - 30 više nego dan ranije, piše Deutsche Welle.

Po posljednjim podacima, otprilike trećina svih njemačkih gradova i okruga prešla je prag od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana. U mnogim mjestima stupaju na snagu pooštrene mere zaštite. U oko 30 okruga i gradova takozvana vrijednost incidencije popela se čak i iznad granice od 100.

Međutim, trenutne vrijednosti su samo djelomično usporedive s onima iz proljeća, jer se sada znatno više testira - i samim tim otkriva se više zaraženih.

Zbog vremena između infekcije, testa, rezultata i izveštaja stručnjaci kažu da najnoviji brojevi pokazuju koliko se virus širio - pre jedan dan. Zbog toga je potrebno neko vrijeme prije nego što se političke mjere odraze i u brojkama, rečeno je.

Testovi kolega u kabinetu ministra zdravstva

U srijedu je ministar zdravstva Jens Spahn (40) objavio da je zaražen virusom korone. On se putem Twittera zahvalio na željama za oporavak i dodao:

"U izolaciji sam kod kuće i oporavljam se. Trenutno imam samo simptome prehlade." Poželeo je svima s kojima je bio u kontaktu da ostanu zdravi.

Sada se postavlja pitanje je li Spahn virus prenio i svojim kolegama u vladi. Prema informacijama lista Bild,, svi koji su u sredu bili s njim na sastanku u kancelarskom uredu trebali bi biti testirani.

Skoro potpuno zatvaranje u nekim državama EU

Neke zemlje Europske unije već reagiraju oštrim merama na sve veći broj slučajeva zaraženih.

Novi.ba/Espreso.rs

Ne propustite