Gdje su, šta rade i kako danas izgledaju svi momci koji su činili Top Listu Nadrealista (FOTO)

Sjećate li se
Gdje su, šta rade i kako danas izgledaju svi momci koji su činili Top Listu Nadrealista (FOTO)
Smijali smo im se nekada, smijemo im se i danas, nikada nismo ni prestajali.

Nenad Janković alias Nele Karajlić (rođen 11. 12. 1962. u Sarajevu) je rock and roll muzičar, kompozitor, glumac i režiser nekadašnjih TV emisija u Bosni i Hercegovini. Tokom 80-tih godina bio poznat kao pjevač grupe Zabranjeno pušenje i glumac u popularnoj televizijskoj seriji Top Lista Nadrealista. Do aprila 1992. godine je živio u Sarajevu, nakon čega je otišao u Beograd gdje je osnovao novi bend pod imenom "The No Smoking Orchestra".

nele2

Zenit Đozić (rođen 8. 10. 1961. u Bugojnu) humorista, televizijski producent i nekadašnji bubnjar sarajevske grupe Zabranjeno pušenje. Bio je idejni tvorac Novog primitivizma zajedno sa Neletom, Sejom, Elvisom i ostalim "novim primitivcima". Također je igrao zapaženiju ulogu u popularnoj Top Listi Nadrealista. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je u Sarajevu, gdje je zajedno sa Sejom Sexonom, Elvisom i ostalima snimao ratne Nadrealiste. Nakon rata završio je akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega je magistrirao televizijsku produkciju u Londonu. Trenutno radi kao televizijski producent u Sarajevu.

zenit2

Branko Đurić, poznat i kao Đuro (rođen 28. 5. 1962. u Sarajevu) jedan je od najprepoznatljivijih bosanskih glumaca - komičara, režisera i dramskih pisaca. Završio je Akademiju za glumu u Sarajevu 1988. godine. Stekao je slavu u nezaboravnim humorističkim serijama Top Lista Nadrealista koja se prikazivala od 1984. do početka devedesetih godina. Svoj talenat je iskazao i u muzici, kao pjevač i svirač u sarajevskoj grupi Bombaj štampa.

Početkom rata napušta rodno Sarajevo i odlazi u Sloveniju gdje radi u pozorištu, na televiziji i na filmu. Njegov režiserski prvjenac, "Kajmak i marmelada", postigao je ogroman uspjeh u Sloveniji.

Godine 2004. na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu premijerno je izvedena predstava "Šta ćemo sad", prema njegovom tekstu.

Živi i radi u Ljubljani, Slovenija. Supruga mu je Tanja Ribič, glumica.

djuro2

Dražen Ričl Zijo (rođen 12. 3. 1962. u Sarajevu), odrastao je na Koševu sa majkom Elvirom, pošto mu je otac Ferdinand umro u detinjstvu. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Ubrzo je počeo da svira u grupi Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović gdje je svirao u razdoblju od 1981. do 1985. godine. Međutim početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu Crvena jabuka. Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Dražen Ričl je 18. septembra 1986. godine doživio saobraćajnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mjesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških tjelesnih povreda, ali je dvije nedjelje kasnije, 1. oktobra 1986. godine, preminuo. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na mestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je spomen ploča.

zijo2

Mirko Srdić alias Elvis J. Kurtović (rođen 1962. u Sarajevu) je tekstopisac, kompozitor, jedan od osnivača pokreta Novi Primitivizam, te vođa i osnivač grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Band je bio aktivan od 1984. do 1988. godine i u tom periodu izdali su 3 albuma.Za svoju rock karijeru je u svom stilu rekao: "Djeca ne kupuju ploče obrazovanih ljudi, moraju misliti da sam ja neki narkoman, koji se drogira i pije alkohol, da misle da sam pravi roker i to, jer neće oni slušati nekog čovjeka koji je inžinjer građevine." Tokom rata Elvis J. Kurtović u opkoljenom Sarajevu zajedno sa Sejom Sexonom, Borisom Šiberom, Zenitom Đozićem i ostalima, učestvuje u projektu ratne Top Liste Nadrealista. Snimili su oko 50 radijskih emisija i 5-6 televizijskih, jer kako sam kaže "više se nije moglo u tim uslovima".Trenutno je glavni i odgovorni muzički urednik na Radiju Sarajevo.

elvis2

Davor Dujmović (rođen 20. 9. 1969. u Sarajevu), kome je zauvijek ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma "Dom za vješanje". U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima i BiH odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. Nakon završetka rata Davor dolazi u Banja Luku, gdje upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske, koji poslje dobija naziv Davor Dujmović. Nakon boravka u Banjoj Luci odlazi u Sloveniju kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci. Svoje slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, gdje je odigrao svoju zadnju, tragično istinitu ulogu, u Novom Mestu, Slovenija 31.05.1999. godine izvršio je samoubistvo.

davor2

Darko Ogi Ostojić (rođen 23. 03. 1965. u Sarajevu); Frontmen "Zabranjenog pušenja" Nele Karajlić uveo ga je u glumačke vode kroz serijal "Tragom ptice dodo", a zatim i u megapopularnu "Top-listu nadrealista 2". "Moje je ime ostalo prilično neopaženo u odnosu na ostatak ekipe "Top-liste nadrealista" (TLN), a ljudi me zovu različitim nadimcima. Oni koji me ne poznaju lično, kažu: "Ej, đe si, Minka", i Cane Prebranac sam za one koji vole TLN 2, Ogi sam za prijatelje, a u porodici Darko." Gledaoci u BiH pamte ga i po likovima iz humorističnog serijala "Seks i selo", koji se emitirao na Pinku BH, a kao dio ekipe predstave "Luda kuća" s Teatrom Rajvosa lani se predstavio i publici u Švedskoj.  

ogi2

Davor Sučić (rođen 7. 6 1961 u Sarajevu), poznat i kao Sejo Sekson je gitarista i osnivač bosanskohercegovačkog rock benda "Zabranjeno Pušenje". Osnovnu i srednju školu završava u Sarajevu, a nakon toga apsolvira na Medicinskom fakultetu koji nikada nije završio. Od svoje dvanaeste godine svira gitaru, sadašnji je frontmen sarajevskog Zabranjenog pušenja. Bio je član ratne postave Top liste nadrealista. Trenutno živi u Sarajevu.

sejo2

Boris Šiber, pisac i glumac. Mislim da je bitan razlog uspjeha ''Nadrealista'' i u tome što nismo bili profesionalci, radili smo kao da smo bili na derneku, emisiju od 15 minuta znali smo snimati cijeli dan i noć. Danas živi u Sarajevu i radi kao urednik dokumentarnog programa na Federalnoj televiziji.

sibi2

Jadranko "Dado" Džihan (rođen 24. 5. 1964 u Sarajevu) kompozitor i muzički producent. Član "Novog primitivizma" i Top liste nadrealista ranih 80-tih. Od 1991. živi i radi u Londonu.

dado2

Ne propustite