DOMAĆE LEPINE, BOLJE NEGO U PEKARI: Peku se 10 minuta, a trebaju VAM SAMO 3 SASTOJKA

Objavljeno:29.04.2020 - 19:07
A A A Times Arial

Sastojci

600 gr bijelog brašna
4,5 dl tople vode
so po zelji
1 velika kašika suhog kvasca (ravna kasika )

Priprema

Od ovih sastojaka zamijesiti mekano tijesto pa ga ostaviti da odmara 30 min. Kad tijesto odstoji promijesiti ga u malo brašna i sijeci otprilike jednake komade od kojih se formiraju kugle

Oklagijom razvaljati kugle u manje krugove kao za pitu (krugove ne trebaju biti pretanki odnosno ako hocete da vam lepine budu punije razvaljati ih debljine 1 cm )
Ponovo pustiti da odstiji oko 30 minuta i zatim pomocu ravne letvice ili stranom noža koja nije oštra praviti sare na lepinama tzv. mrežice. Mrežice se prave pred samo pečenje

Umutiti jedno bjelance pa njime premazati lepine prije pečenja ( ko ne voli bjelanca moze odlično poslužiti slatko mlijeko za premazivanje).

Zagrijati pecnicu na najjače zajedno sa plehom u kome ćete peći lepine pa zatim stavljat lepine onoliko koliko može

Kad su lepine već na pečenju ja ukljucim pečenje na zrak koje ih lijepo napuse s tim sto morade paziti da vam ne pregore (ukljucivenjem pecenja na zrak temperatura bude veca a pecenje bude brze te zato treba paziti )

S obzirom da je pleh grijan u pecnici svo vrijeme, ne trebate koristiti papir a niti ulje za podmazivanje -nece se nista zalijepiti

Ispečene lepine zamotati u krpu.

(Coolinarka)
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA