MARINA TUCAKOVIĆ JE OBOLJELA OD RAKA DOJKE, OVE SIMPTOME SVE ŽENE IGNORIŠU: 7 upozoravajućih znakova raka dojke!

Praktična žena
MARINA TUCAKOVIĆ JE OBOLJELA OD RAKA DOJKE, OVE SIMPTOME SVE ŽENE IGNORIŠU: 7 upozoravajućih znakova raka dojke!
.

Marini Tucaković je dijagnostifikovan karcinom na lijevoj dojci, a u jednom intervjuu je kazala kako je imala samo jedan simptom - kvržicu, koju je zanemarivala.

- Ja sam znala da će se to meni desiti. Mnogo sam se loše osjećala, mnogo sam se nervirala. Imala sam tu ranicu koju sam ignorisala. Ja sam znala da sam bolesna. Ali stvarno sam znala. Svjesno nisam otišla kod ljekara. Imala sam i privatnih problema i onda to čovjek zanemari. Ja sam sebi nekako bila na posljednjem mjestu - ispričala je nedavno Marina.

marina-tucakovic

Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na ovu zloćudnu bolest.

Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, napominje kako isprva žena s rakom dojke nema nikakvih simptoma, ali da je najčešće prvi simptom kvržica koja je na opip jasno drugačija od okolnog tkiva dojke.

Naime, u više od 80 posto slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama. Kvrgave promjene u dojci, ponajviše u gornjem vanjskom području, obično nisu rak. Čvršće, jasnije zadebljanje koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma.
U ranim stadijima kvržica se slobodno pomiče ispod kože. U uznapredovalijim stadijima kvržica je obično prirasla za stijenku prsnog koša ili kožu iznad nje.

U tim se slučajevima ona uopće ne može pomicati, ili se ne može micati odvojeno od kože koja je prekriva. U uznapredovalim stadijima na koži se mogu razviti otečene kvrge ili inficirane rane.

Tada govorimo o uznapredovalom, egzulceriranom karcinomu dojke. Koža iznad kvrge ponekad je uvučena i zadebljana te izgleda poput narančine kore, i zbog toga je važno svaki mjesec raditi samopregled i ispred ogledala kako bismo lakše uočili vizualne promjene na dojkama, naglašava Ramljak koja je prije dvije godine i sama oboljela od raka dojke.

61417375-ruzicasta-vrpca-rak-dojke

 

OSTALI MOGUĆI SIMPTOMI RAKA DOJKE

1. Nateknuće i toplina

Kod upalnog raka dojke, osobito opasnog, ali rijetkog oblika raka, dojka djeluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol

Nije uvijek tvorba u dojci ono što nas upućuje na mogućnost postojanja raka. Pažnju treba obratiti na eventualno crvenilo kože, bol u samoj dojci, ali i u leđima i pazuhu.

3. Iscjedak

Ponekad prvi znak i alarm može biti iscjedak iz dojke, pogotovo ako je iscjedak boje jantara i (su)krvav.

4. Promjena u bradavici

Promjena izgleda bradavice također može upućivati na rak, bilo da se radi o teksturi, boji ili obliku bradavice.

5. Neobičan izgled kože

Najčešće je riječ o uvučenoj koži iznad tumora koji se čak ne mora niti pipati.

6. Palpabilni čvorovi u pazuhu

Osim što se kvržice mogu opipati u dojci, čvorovi koji se mogu opipati u pazuhu isto mogu biti simptom raka dojke.

7. Naglašena asimetrija dojki

Grudi jesu asimetrične, no novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka dojke i ne treba ga ignorirati.

(zadovoljna.hr)

Ne propustite