AKO IMATE KUHALO, SIGURNO SVAKODNEVNO PRAVITE OVU GREŠKU: Rijetko ko zna da je JAKO OPASNA
U većini savremenih domaćinstava danas ćete vjerovatno zateći kuhalo.
Instant vrijeme zahtijeva i instant kafu i čaj, a nema boljeg rješenja za to od kuhala koje za manje od minut obezbjeđuje ključalu vodu. I baš zato što je tako brz, često nam se dešava da ga uključimo, zaboravimo na njega i vratimo se poslije pola sata.
![]()
Ništa strašno, ponovo ga uključimo, sačekamo da voda proključa i skuhamo sebi napitak po želji. I tu pravimo veliku grešku.
Naime, stručnjaci kažu da voda koja je proključala dva puta oslobađa arsen, nitrate i fluor, a iz nje se gubi i sav kiseonik i azot. Uvijek je preporučljivo vodu prokuhati jednom, jer tako iz nje uklanjate štetne materije. Ali kada je prokuhate drugi put, njen hemijski sastav se mijenja, pa zdravi minerali postaju štetni.
![]()
Povećana konzumacija arsena može da dovede do raka, srčanih i neuroloških oboljenja i neplodnosti. Veća količina nitrata je izuzetno kancerogena, a fluor izaziva neurološke probleme.
Prema riječima stručnjaka ako ste već zaboravili da je voda proključala, prospite je pa naspite novu.