ZAŠTO PARTNERI NAKON 10 GODINA BRAKA POSTAJU SAMO CIMERI: Ovo je glavni razlog zašto vaša veza iz godine u godinu GUBI ČAR!

Praktična žena
ZAŠTO PARTNERI NAKON 10 GODINA BRAKA POSTAJU SAMO CIMERI: Ovo je glavni razlog zašto vaša veza iz godine u godinu GUBI ČAR!
.

Partneri koji su dugo u vezi ili braku kažu kako je veoma teško održati strast u vezi, ali ne i nemoguće.

Kada tek uđemo u vezu s nekim, sve nam je novo, zabavno, uzbudljivo, ali ti leptirići ubrzo nestanu i nerijetko se desi da strast iščezne iz veze.

1

"Nakon deset godina zajedno, moguće je da ćete se jedno prema drugom odnositi kao da ste samo cimeri i nećete više imati fokus na strasti i sličnim stvarima. Postajete partneri u životu i fokusirate se na neke druge stvari, a zaboravljate dosta stvari zbog kojih ste počeli vezu", kaže savjetnik za veze Kurt Smit.

2

On dodaje da trebamo očekivati kako će biti dana da će nam biti dosadno, ali ako vam to postane normalna stvar, onda to znači da ste vi i partner počeli da uzimate jedno drugo zdravo za gotovo.

3

"Možda ste uletjeli u rutinu ili izbjegavate suočavanje s problemom. Pokušajte da začinite vaš zajednički život i radite neke spontane stvari ili jednostavno isplanirajte izlete, razgovarajte o stvarima o kojima ste se do sada plašili da razgovarate. Sve to može da promijeni vaše živote i izbaci vas iz rutine", kaže psihijatar Tina Tesina.

Čest problem je nedostatak "akcije"u krevetu, ali terapeuti naglašavaju kako je i to sasvim normalna stvar.

5

"To su česte situacije, ali ono što je bitno jeste da li imate želje da se vratite na pravi put i da nastavite konzumirati odnos s partnerom. Naravno da će se vaši odnosi promeniti vremenom, ali je važno utvrditi da li još imate želje jedno za drugim. Ako imate, sve ostalo je lako rješivo", istakao je Smit dodavši da je to jedna od stvari o kojima treba otvoreno razgovarati sa svojim partnerom.

4

"Mnogo parova žrtvuje svoje snove i ciljeve da bi održali stabilnost pri građenju veze i porodice. Ali nakon deset godina shvate da nisu postigli sve što su htjeli i onda vrlo često za to krive i sebe i partnera", kaže Smit.

6

"Česte proslave i obilježavanja znače da vam je još stalo te da vam je stalo i do partnera i do zajedničkog odnosa. Ukoliko to počne da se gubi nakon nekog vremena, to može, a i ne mora značiti da vam do odnosa nije stalo kao ranije. U svakom slučaju, potrudite se da organizujete posebno veče ili vikend, idite u bioskop ili na izlet i obilježite činjenicu da vaš odnos opstaje uprkos svemu što vam je stalo na put", kaže Smit.

7

 

Ne propustite