OSAM činjenica o ustima za koje niste znali

E buraz
OSAM činjenica o ustima za koje niste znali
.

Disanje, jedenje, ljubljenje, proklinjanje idiotskih vozača koji zaborave iskoristiti svoje signale smjera: svi ovi bitni procesi bi bili vrlo teški bez naših usta.

I iako ga koristimo cijelo vrijeme, često ne razmišljamo o tome.

Od skrivenih zuba do srednjovjekovnog ljubljenja, od tanke kože do potpomognute probave, tajne usta su mnogostruke (pokušajte reći da je brzo tri puta).


1. Pročitajte moje usne:

1

Zašto su usne različite boje od ostatka lica? Koža na našim usnama očito se razlikuje od ostatka našeg tijela. To je zato što je u usporedbi mnogo slabiji. Koža obično ima tri odvojena sloja – stratum corneum, epidermis i dermis. Zaštitni stratum corneum je vanjski sloj koji je vidljiv, epidermis je sloj kože ispod nje, a dermis je najniži sloj. Stanice stratum corneuma su mrtve i štite tijelo od oštrog vanjskog okruženja.

 

2. H2Oh!:

2

Voda možda nema okusa, ali nam je potrebno da bude u stanju kušati bilo što. Naši okusi su u stanju pokupiti hemikalije poput soli i šećera jer su otopljeni u našoj slini.

 

3. Govoreći u jezicima:

3

francuski poljubac dobio je svoj engleski naziv na prijelazu iz 20. stoljeća, kada je relativno rezervisani engleski vidio Francusku kao prazninu razuzdane seksualne prakse. No, francuska riječ za praksu promijenila se u 2013. godini, kada je francuski rječnik Petit Robert 2014 dodao glagol “se galocher”, kako bi poljubio s jezikom. 

 

4. Poljubac 

4

Ako se ikad nađete na mjestu zločina, ne lizati ništa. Poput otisaka prstiju, otisaci jezika su jedinstveni.

 

5. Žvakati:

5

probava zapravo počinje u ustima! Naša slina djeluje kao starter da razbije ugljikohidrate zahvaljujući enzimu nazvanoj amilaza. Ezofag je cijev, pod kontrolom mišića i autonomnih živaca, koja pomaže hrani da putuje iz usta u želudac.

 

6. Skroz dole:

6

Da, kad zagušite hranu, možda bi se spuštala na pogrešnu cijev. Kada gutate hranu, epiglotis se zatvara preko ventila poput vretenice da se zaustavi hrana da odlazi u vaš dišni sistem.

 

7. X označava mjesto:

7

X i O na dnu ljubavnih pisama imaju svoje podrijetlo u stvarnim poljupcima. U srednjovjekovnoj Evropi mnogi ljudi nisu mogli čitati ili pisati, pa su potpisali dokumente s X-om, a zatim su je poljubili da bi pokazali svoju iskrenost.

 

8. Ukusna:

8

Jezik nije jedini dio tijela gdje možete pronaći okusne pupoljke. Od otprilike 10.000 okusnih pupova u našim ustima na jeziku su 8.000, a ostali na obrazima, usnama, krovu naših usta i pod našim jezicima.

Ne propustite