Kiflice meke kao pamuk: Recept za najmekše tijesto na svijetu, uspijeva svima
Ukusne i veoma izdašne, ove kiflice su mekane i svježe i narednog dana.
U nastavku vam donosimo recep i video uputstvo
Sastojci:
- 900 gr brašna tip 500,
- 1 kesica suhog kvasca (7gr),
- 2 jaja,
- 400 ml toplog mlijeka,
- 180 ml ulja,
- 1 kašika šećera,
- 1 kašičica soli
Priprema:
U jednu vanglicu dodajte toplo mlijeko pa zatim ulje, dva bijelanca, jednu kašiku šećera i jednu kesicu suhog kvasca pa promješajte. Postepeno dodajte jedan dio brašna i kašičicu soli pa mjesite uz dodavanje ostatka brašna.
Na pobrašnjenoj radnoj podlozi izmjesite tijesto uz dodavanje brašna po potrebi. Stavite nauljeno tijesto u naljenu vanglicu, poklopite najlonom i ostavite na toplom da naraste. Najbolje bi bilo da testo ostavite oko sat i po do dva sata.
Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite na sitnije dijelove. Oklagijom razvijajte četvrtasti oblik pa filujte omiljenim nadjevom.
Uz pomoć sjekača ili noža napravite proreze pa umotajte kiflicu.
Pogledajte detaljno izradu u videu.