MILIJARDER JE ZARONIO U MISTERIOZNU PLAVU RUPU: Spustio se na dubinu od 124 metra I UGLEDAO NEŠTO FASCINANTNO (VIDEO)

Kiosk
MILIJARDER JE ZARONIO U MISTERIOZNU PLAVU RUPU: Spustio se na dubinu od 124 metra I UGLEDAO NEŠTO FASCINANTNO (VIDEO)
.

Milijarder Richard Brenson početkom ovog mjeseca upustio se u nevjerovatnu misiju, kako bi riješio misteriju Velike plave rupe usred koralnog grebena kod Belizea.

4

OTKRIO ŠTA SE KRIJE ISPOD DEBELOG LEDA NA ANTARKTIKU: Kamera je sve snimila, OVO JE ZASTRAŠUJUĆE (VIDEO)​

Inače, ovo je druga najdublja takva morska rupa na svijetu poslije Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru. Prečnika je 318 metara, a dubine 124 metra. Tolike je veličine da bi u nju mogla da stanu dva boinga 724.

45966392-518373145342486-2371224961041606007-n

Ova plava rupa privlači veliki broj naučnika, ali se i dalje zna jako malo stvari o njoj.

 Brenson je zaronio u Veliku plavu rupu sa timom naunčika i ronilaca i spustili su se podmornicom "Akvatika", a gledaoci su čak mogli ekspediciju da prate uživo.

2

Milijarder je poslije rekao kako su pronašli dokaze o tome da ta podvodna struktura nije oduvijek bila rupa. Na južnom zidu rupe otkrili su podvodni sistem pećina gdje su vidjeli ogromne stalaktite. “To su jasni dokazi da je Velika plava rupa nekada bila pećina, budući da stalaktiti nastaju samo u suhim pećinama", kazao je Brenson.

Objasnio je i kako to dokazuje kako su nivoi mora nekad bili mnogo niži nego danas i da su dramatično porasli zbog klimatskih promjena. Pretpostavlja se da je to povećanje uzrokovalo propast civilizacije Maja između 800. i 1000. godine.

3

DIGAO JE DRON I SNIMIO NESTVARAN PRIZOR U PRAŠUMI: Niko nije znao da ONI POSTOJE, spremite se na iznenađenje (VIDEO)

 

Ne propustite