VLAŽNE MARAMICE VIŠE NEĆE BITI DOSTUPNE POTROŠAČIMA! Ovo su razlozi zbog kojih će biti zabranjena proizvodnja i prodaja!

Kiosk
VLAŽNE MARAMICE VIŠE NEĆE BITI DOSTUPNE POTROŠAČIMA! Ovo su razlozi zbog kojih će biti zabranjena proizvodnja i prodaja!
.

Vlažne maramice gotovo da su neizostavni dio svake ženske torbe, svakog putovanja, odmora i slično ali bi mogle biti zauvijek izbačene iz upotrebe, evo i zašto. 

Vlažne maramice, higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje ljepljivih prstiju i drugih dijelova tijela, mogle bi i same biti 'izbrisane'
Britanska vlada, piše BBC, planira u iduća dva desetljeća iskorijeniti plastični otpad, uključujući i "proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica". Vlažne marmice sadrže nerazgradivu plastiku. 

1

Stoga će proizvođači imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači morati snaći bez njih.  Vlažne maramice zloglasni su krivci za začepljenje odvoda vode. U britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 posto svih začepljenja, tvrdi državna vodoprivreda. 

2

To je potaknulo britansku vladu da pokrene kampanju čiji je cilj informirati javnost da se vlažne maramice ne bacaju u odvodni sustav.  "Radimo s proizvođačima i prodavačima kako bi na pakiranjima jasno bilo naznačeno kako ih pravilno odlagati", priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša. 

3
Također, potiču se inovacije koje bi omogućile proizvodnju razgradivih maramica.  Analizom uzoraka začepljenih cijevi diljem Britanije, ustanovljeno je da vlažne maramice čine 93 posto golemih nakupina koje sprečavaju odvod vode. 

5

Razne masnoće pridonose sa svega 0,5 posto, a preostalih 6,5 posto odnosi se na higijenske proizvode poput higijenskih uložaka ili pamučnih vatica te na plastične folije. Toaletni papir, suprotno navedenim primjerima, u začepljenima sudjeluje u promilima. 

4

Industrija vlažnih maramica procvjetala je zadnje desetljeće, a proizvođači nude sve više varijanti - maramice za osjetljivu kožu, za bebe, za skidanje šminke, za tjeranje insekata, umjesto dezodoransa, čak i kao zaštitu od Sunca. Većina ih je, međutim, od poliestera i drugih bioloških nerazgradivih materijala.

6

Neki horoskopski znakovi su nevjerojatno odani i monogamni, a varanje im ne bi nikad palo na pamet... ali ima i onih drugih!

 

Ne propustite