6 fantastičnih trikova kako da vaš automobil izgleda sređen kao da je juče kupljen

E buraz
6 fantastičnih trikova kako da vaš automobil izgleda sređen kao da je juče kupljen
.

Do kvarenja automobila često dolazi zbog nedovoljnog i neredovnog održavanja. Ali zaboravljate da ukoliko vaš automobil redovno provjeravate, nećete davati dodatan novac na popravke koje biste inače imali. Na primer, trebalo bi da provjerite ulje na pređenih 1.000 km, a na svakih 400 km, promjenite vazdušni filter. Naravno, tu spada i obavezan tehnički pregled, ali ne zaboravite i na svakodnevne provjere (nivo ulja, šoferšajbna, pritisak u gumama…).

Uz sljedeće trikove, vaš automobil će biti uvijek sređen i djelovaće kao da je juče kupljen:

1. Nemojte ignorisati simbole koji se nalaze na kontrolnoj tabli

1

 

Automobil vas upozorava da nešto nije u redu preko simbola i lampica na kontrolnoj tabli. Na primjer, temperatura motora je previsoka, nešto nije u redu sa elektronskim sistemom, niste spustili ručnu kada ste krenuli ili je nivo kočione tečnosti suviše nizak. Reagujte odmah, da ne biste kasnije plaćali mnogo skuplje popravke automobila, ali još važnije, zbog bezbjedne vožnje.

2. Nemojte preopterećivati kvačilo

2

 

Vozači koji imaju automobil sa ručnim mjenjačem veoma često prave ovu grešku. Ne držite kvačilo dok čekate na semaforu jer se mehanizam tako haba i radi više kada bi trebalo da se odmara. Tokom kratkih zaustavljanja, pređite u neutralni režim i pritisnite kvačilo prije nego što krenete.

3. Naglo ubrzanje i kočenje je štetno za automobil

3

 

Ono pokreće više različitih sistema u automobilu: na primjer, motor i mijenjač trpe mnogo, kočnice i kočioni diskovi se brže troše, smanjuje se korisnost kočnica i veće su šanse da doživite nezgodu. Pazite kako zaustavljate vozilo i kako se krećete na auto-putu.

4. Izbjegavajte preopterećenje u gepeku

4

 

Već znate da je previše tereta štetno za automobilske sisteme: upravljački sistem, prijenos, amortizere, motor. Naime, ova navika povećava i potrošnju goriva i negativno utiče na kontrolu automobila na putu. Vozač mora biti upoznat sa maksimalnom nosivošću svog automobila i da se toga pridržava, to je veoma bitno da radite. Oslobodite se svih suvišnih stvari i nosite samo ono što vam je zaista potrebno.

5. Pravilno parkirajte

5

 

Svi znamo da parkiranje nije lako, pogotovo za početnike. Najprije potpuno zaustavite automobil, a onda promijenite brzinu. Po pravilu, vozači se često prebace sa vožnje na rikverc, a da nisu potpuno zaustavili automobil kada parkiraju. Ovu naviku promijenite na vrijeme jer dovodi do oštećenja automatskog mjenjača i skupih popravki.

6. Izbjegavajte suviše nizak ili visok pritisak u gumama

6

Suviše nizak ili visok pritisak u gumama povećava potrošnju goriva i utiče na upravljivost automobila, što dovodi do zanošenja automobila. Na vreme menjajte gume, pogotovo sada u sezoni zime. Barem jednom godišnje zamenite prednje i zadnje gume.

NAJVRIJEDNIJI BRENDOVI AUTOMOBILA NA SVIJETU : Broj #1 će vas mnogo iznenaditi

Da li možete zamisliti današnji svijet bez automobila? Naravno da ne! Zato se proizvođači neprestano trude da vam približe svoje modele i rašire svoje poslovanje. Pojedini to veoma dobro rade, pa su zato godinama unazad u samom vrhu.

1

Iako su posljednjih godina brojke u padu, svijet se još uvijek vrti oko automobilske industrije, a ovo je trenutno 10 najvrednijih brendova na svijetu.

10. RENAULT – 9,01 milijardi dolara

2

 

Francuski proizvođač automobila je prisutan još od 1899. godine, te je jedno od najpoznatijih francuskih imena na svijetu. Renault proizvodi automobile prevashodno za evropsko tržište, ali je popularan i na području Bliskog istoka i Azije. Renault je udružen i s japanskim Nissan-om čiji je vlasnik 43,4%, dok je istovremeno Nissan u vlasništvu Renault-a u iznosu od 15%.

9. PORSCHE – 11,37 milijardi dolara

3

 

Njemački proizvođač automobila iz Štutgarta ne treba posebno predstavljati jer se radi o jednom od najprepoznatljivijih brendova na svijetu. Osnovan 1931. godine, slavu je počeo da stiče 60-tih godina, kada je svetu predstavljen legendarni 911. Sa više od 28.000 pobjeda u svim vrstama utrkivanja, Porsche je najnagrađivaniji proizvođač automobila na svijetu.

8. HYUNDAI – 18,83 milijardi dolara

4


Zajedno sa Samsung-om, Hyundai je pokretač ekonomije Južne Koreje, te je trenutno četvrti najveći proizvođač automobila na svijetu! Osnovan 1947. godine kao inžinjerska kompanija, Hyundai je počeo da proizvodi automobile 20 godina kasnije. Automobili ove kompanije možda nisu najglamurozniji, ali se izuzetno dobro prodaju. Hyundai je ujedno vlasnik 32,8% Kia-e.

7. FORD – 20,24 milijardi dolara

5

 

Postavlja se pitanje da li bi bilo automobila da nije bilo Henrija Forda. Ovaj najveći američki proizvođač je bio nosilac američke proizvodnje automobila početkom prošlog vijeka, te je i danas ostao predvodnik industrije preko Velike bare. Fordove brojke možda jesu u opadanju, ali je još uvijek peti najveći proizvođač automobila na svijetu.

6. NISSAN – 21,19 milijardi dolara

6


Proizvođača smeštenog u Jokohami smo već spomenuli u vidu njegove strateške saradnje s Renault-om. Zanimljivo, Renault je vlasnik većeg dela Nissan-a nego Nissan Renault-a uprkos tome što je vrijednost Nissan-a veća nego Renault-ova. Ovakvu vrijednost, ovaj šesti po veličini proizvođač automobila u svetu, može zahvaliti većoj prisutnosti na svjetskim tržištima.

5. HONDA – 22,15 milijardi dolara

7


Honda je još jedan dokaz velikog uticaja japanske industrije, a proizvođač iz Tokija je sedmi najveći proizvođač na svijetu. Osim u automobile, Honda jako puno ulaže u motore, robote, motocikle, avione, solarne ćelije, itd. Honda je poznata i po sve većem ulaganju u ekologiju, te je jedan od predvodnika „zelenije“ auto industrije.

4. MERCEDES – BENZ – 24,17 milijardi dolara

8


Iako „tek“ 13. proizvođač automobila u svetu po broju proizvedenih automobila, Mercedes – Benz je četvrti po vrijednosti brenda. Ta razlika se lako može objasniti time da luksuzni automobili imaju puno veće marže, a proizvođač iz Štutgarta je jedno od najprepoznaltjivijih imena u svijetu automobila, te jedan od sinonima za automobile za prave uspješne muškarce.

3. VOLKSWAGEN – 27,06 – milijardi dolara

9


Dobro poznata kompanija iz Volfsburga je treći najveći proizvođač automobila na svijetu. Osnovan 1937. godine, Volkswagen je zahvaljujući legendarnoj Bubi, Golfu i Pasatu, automobilima koji su obilježili historiju auto industrije, brzo postao jedno od najomiljenijih imena.

2. BMW – 28,96 milijardi dolara

10


Veliku njemačku bitku između BMW-a, Mercedesa i Audija, dobija proizvođač iz Minhena čije ime je dobro poznato širom svijeta. S jedva preko dva miliona proizvedenih automobila godišnje je čak iza Mercedesa, ali vrijednost BMW-a nikada nije bila u kvantitetu nego u kvalitetu! BMW u svom vlasništvu ima i Rolls Royce, proizvodi i motocikle, a prilično je aktivan i na tržištu hibridnih automobila.

1. TOYOTA – 34,9 milijardi dolara

11

 

Ubjedljivo najvrijedniji automobilski brend na svetu je japanski div koji zahvaljujući Toyoti, Lexusu i Scionu pokriva sve segmente tržišta. Toyota je ujedno sa preko osam miliona proizvedenih automobila godišnje ubjedljivo prva i po broju proizvedenih automobila, te je jedan od predvodnika zelenog talasa – hibridnih i električnih automobila.

Ne propustite