TRUDNICE BI TREBALE ZNATI: Folat i folna kiselina nisu isto, evo koja je razlika!

Praktična žena
TRUDNICE BI TREBALE ZNATI: Folat i folna kiselina nisu isto, evo koja je razlika!
.

Iako mnogi, posebice trudnice jer se njih najviše tiče, mješaju pojmove folat i folna kiseline, radi se o velikoj razlici koja može uticati na organizam.

Ako se do trudnoće niste susrele s folnom kiselinom, kada budete trudne sigurno hoćete jer će svaki ginekolog preporučiti da počnete uzimati ovaj vitamin iz skupine B vitamina topivih u vodi, nužan za zdrav razvoj bebe.
Postoje folat i folna kiselina, premda se često ta dva pojma poistovjećuju. 

1

U čemu je razlika između folata i folne kiseline?
Folat
je vitamin B9 u prirodnom obliku, odnosno iz prirodnog izvora poput špinata, graha, jetrica (osobito pilećih), zelenog lisnatog povrća, voća i cjelovitih žitarica.

Folna kiselina je sintetski oblik spomenutog vitamina B9. Njime se obogaćuju prehrambene namirnice i dodaci prehrani. 

2

Folat i folna kiselina preporučuju se ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama te su one i najčešći potrošači pripravaka obogaćenih folnom kiselinom.
Do deficita vitamina B9, odnosno folata ili folne kiseline (ako govorimo o sintetskom pripravku) najčešće dolazi kod trudnica, dojilja te kod anemičnih osoba i kod osoba s malignim bolestima. 

3

Folna kiselina najvažnija je u ranoj trudnoći te se preporuča ženama koje planiraju trudnoću. Nedostatak folne kiseline može izazvati defekte neuralne cijevi kod embrija. 

Dugotrajan unos folne kiseline nosi zdravstvene rizike
Iako se preopruča ženama u preroduktivnoj dobi i trudnicama, folna kiselina nije preporučljiva za konuzmaciju na dulje staze je povezana s razvojem nekoliko vrsta karcinoma. Osim toga, može narušiti i kognitivne sposobnosti. 

4

Kod folata pak nema bojazni od štetnog utjecaja na oprganizam. Razlog tome je što tijelo njih u potpunosti može iskoristiti. Folati pospješuju stvaranje crvenih krvnih zrnaca i funkcije centralnog živčanog sustava.

Zaključak je da treba jesti raznovrsnu hranu kako bismo održali zdravlje organizma i kako ne bismo ovisili o dodacima prehrani

5

NEMOJTE ČUPATI DLAČICE IZNAD OBRVA! Mogli bi izazvati komplikacije ukoliko to radite!

Ne propustite