NIKADA NE VIČITE NA DIJETE: Ovo je 5 dobrih razloga

Praktična žena
NIKADA NE VIČITE NA DIJETE: Ovo je 5 dobrih razloga
.

Metode vaspitanja djece razlikuju se od porodice do porodice. 

Kada su roditelji previše blagi djeca odrastu u razmažene ljude. Ali i pretjerano strogi odnosi ostavljaju neprijatne posljedice.

Odrasli koji viču plaše djecu

Svaki roditelj želi da bude prijatelj svom djetetu, kako bi prvi saznao šta se dešava u njegovom životu. Ali možeš li se družiti s onim koga se bojiš? U najboljem slučaju strah s godinama prolazi, a u najgorem, čovjek nastavlja da se boji svih odraslih ljudi čak i kada više nije dijete.

dijete1

Kako to promijeniti?

Zapamtite da i tačka gledišta djeteta, takođe, ima pravo na postojanje.
Uvijek joj dajte mogućnost da se iskaže.
Gradite lik dobrog savjetnika, a ne onog koji napada.

Vika ubija povjerenje u odnosima

Naučnici su dokazali da vika deluje na dijete isto kao i fizičko kažnjavanje. Tačnije, ako se prema djetetu odnosite grubo, nerijetko se dešava da ono počne da se zatvara u sebe, pa uspostavljanje poverljivog odnosa, postaje praktično nemoguće.

dijete2

Kako to promijeniti?

Odnosite se prema djetetu kao prema sebi ravnom.
Na sitne nestašluke odgovarajte humorom.
Više se interesujte za to šta ono voli i šta ga zanima.

Djeca će patiti od suvišnih kilograma

Do ovakvih zaključaka se došlo tokom jednog istraživanja. Prejedanje uslijed stresa je jedan od najčešćih problema savremenog društva, koji ne zaobilazi ni djecu. Naučnici, takođe, tvrde da djecu koju su kinjili s razlogom ili bez, očekuju hormonski poremećaji, smanjena kardio-vaskularna aktivnost i upalni procesi u organizmu.

dijete3

Kako to promijeniti?

Kontrolišite svoje emocije i postupke.
Nemojte prenositi lične probleme na odnos s djetetom.
Češće hvalite mališana i govorite mu da ga volite.

dijete4

Kod djeteta će se formirati loš karakter

Ako su na dijete često podizali glas, vremenom će i ono početi tako da se ponaša; postaće drsko i histerično. Gnijev ovakve djece raste zajedno sa strogim zabranama i grubim obraćanjem. Često se s godinama sve pogoršava, pa nekada povrijeđeno dijete postaje ozlojeđeni čovjek. Pored toga ovakva djeca su u pubertetu sklona depresiji, prenosi Femina. 

Odrasli, koje su u djetenjstvu vrijeđali i ponižavali, često pate od hronične migrene. Dječji kompleksi i strahovi, takođe, mogu da izazovu nervozna stanja i suicidne misli. Da bi se dijete izborilo s preživljenim stresom potrebne su godine, kao i pomoć profesionalnog psihologa.

dijete5

Kako to promijeniti?

 Izražavajte svoje nezadovoljstvo mirno i argumentovano.
Naučite da priznate grešku, ako ste izgrdili dijete bez osnova.
Naučite da slušate i da osluškujete svog mališana.

Najvažniji razlog da nikada ne vičete na dijete je da od njega napravite zdravog i sretnog čovjeka. A ovo se može postići samo ako pokažete ljubav i strpljenje.

Ne propustite