"U Njemačkoj teče med i mlijeko": Muž i žena mislili da su dobili priliku života, a onda su doživjeli najveću sramotu

Kiosk
"U Njemačkoj teče med i mlijeko": Muž i žena mislili da su dobili priliku života, a onda su doživjeli najveću sramotu
.

Jedan bračni par iz Hrvatske je dobio posao sobara u hotelu. 

Obećali su im platu i prekovremeni, te smještaj, a onda je došlo vrijeme kada su dobili prvi platni listić. 

Dali su im obećanje kako će dobiti 2100 eura plate, a na kraju su im napravili nešto sramotno.

autobus-odlazak

Ta kompanija koja je svojim postupcima došla na loš glas pruža usluge čišćenja u nizu velikih hotela u Njemačkoj. Radnici većinom dolaze iz BiH, Srbije, Hrvatske i Bugarske. On i njegova supruga su živjeli u okolini Stuttgarta da bi se na kraju presilili u Minhen da bi radili posao sobara.

Obećali su im satnicu od 10.30 eura bruto, te smještaj za 450 eura svaki mjesec po krevetu. 

Rekli su im da je radno vrijeme od 8 ujutru do 14:30, te da mogu raditi prekovremeno ako budu zainteresovani i da će im to biti dodatno plaćeno. Taj par je pomislio da je to zaista med i mlijeko i da će tada biti sretni.

hrvatska-odlazak-pixsell-main

Onda su krenuli raditi... 

U jednoj kući ih je bilo negdje oko 15, gdje je u svakoj sobi bilo 5 ili 6 ljudi. Zbog toga “luksuza” su njemu i njegovoj supruzi odbili od plate čak 900 eura za prva dva mjeseca. Oni su ugovorom bili obavezni da rade 169 radnih sati, te platu od 1740 eura. Izračunali su da bi im zajedno svaki mjesec trebalo da ostane 1200 eura ukoliko budu sve  planirali. Kroz neko vrijeme se pokazalo da je radno vrijeme trajalo sve dok se posao ne završi, a da bi pospremili sobe, onda su morali da pomažu jedni drugima i nisu im računali kao prekovremeni sate.

hotel1

Potom su počeli pritisci šefice J.Ž. Njegova se supruga čak fizički sukobila s njiom nakon jednog prigovora. A onda je s prvom platom uslijedio šok:

Od zarađenih 1000 eura bruto na isplatnoj listi stajalo je da su oni dužni firmi više od 100 eura, zbog cijene smještaja.

sobarica

Sljedeći mjesec, u kojem su nabijali prekovremene i imali samo jedan slobodan dan sedmično, njemu je bilo isplaćeno 300 eura. Ovaj put zbog greške u sistemu.

Supruga je pak dobila otkaz zbog onog napada na šeficu.

Onda je otkriveno da mu firma uopće nije uplaćivala doprinose, mada mu je redovno od plate odbijano za zdravstveno i penziono.

sobarica1

Zadnji mjesec rada u toj firmi, prije nego što je dobio otkaz, isplaćeno mu je 400 eura mada je svakodnevno radio od jutra do mraka.

Onda je shvatio da zbog toga nije ni morao odlaziti iz Hrvatske.

 

Ne propustite