Evo kako pripremiti automobil za zimu!

Zanimljivosti
Evo kako pripremiti automobil za zimu!
.

Sa prvim snijegom i mokrim kolovozima, potrebno je da obratite malo više pažnje na vaš auto

Kako biste bili bezbjedni u saobraćaju potrebno je da preduzmete određene mjere opreza kada je vaš auto u pitanju.

Savjeti

1. Tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala tokom toplijeg dijela godine još nekako i možete zamijeniti običnom vodom, ali zimi to nemojte pokušavati. Naime, pri temperaturama nižim od ništice obična voda će se u sekundi smrznuti.

auto-brisaci-zima

2. S obzirom da Zakon o sigurnosti saobraćaja na cestama tokom zimskog računanja vremena propisuje obvezu paljenja svjetala tokom vožnje, bilo to tokom dana ili noći, sijalice trebaju cijelo vrijeme biti ispravne. Osim ispravnih žarulja, potrebno je provjeriti i svijetle li ona pravilno ­ ne previsoko ni prenisko.

zima-auto-11805118

3. Sustav za hlađenje jedna je od najvažnijih komponenti u radu motora, pa je jako važno provjeriti stanje antifriza. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što za posljedicu ima njegovo pucanje. Prosječan vijek trajanja antifriza je oko tri godine.

zima-gume-zimske-sneg-stefan-stojanovic-02

4. Jedna od osnovnih radnji pripreme automobila za zimske uvjete je kontrola akumulatora. Provjera stanja automobilskog akumulatora preporučuje se bar dvaput godišnje, a obavezna je provjera bar jednom ­ uoči zime. Osnovna laička provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled, da se vidi je li akumulator čist i suh, te provjera razine elektrolita u ćelijama. Preporučljivo je da u svim ćelijama bude ista količina vode, toliko da ćelije ne budu suhe, a po potrebi lako je doliti destiliranu vodu. Akumulatori imaju vijek trajanja. U prosjeku je to 5 do 6 godina.

01

5. Zamrznuto vjetrobransko staklo česta je pojava u zimskim mjesecima. Taj problem nije dobro rješavati brisačima i tekućinom za pranje. Pametnije je upaliti vozilo i usmjeriti puhanje prema staklu.

auto

auto-snijeg

IMPRESIVNE FOTKE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Kako li su ovo uspjeli?

Ne propustite