Evo šta trebate raditi kada se pojave bubuljice na grudima

Praktična žena
Evo šta trebate raditi kada se pojave bubuljice na grudima
.

Bubuljice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, pa tako i na grudi. Iako su bezopasne, mnoge žene ih smatraju neugodnima. Ako ste zabrinuti ili primijetite neku da duže vrijeme ne nestaje, razgovarajte s doktorom ili dermatologom.

Kada se javljaju akne?

a2
Akne se javljaju kada pore u koži postanu začepljene. Mrtve stanice kože mogu postati “zarobljene” u porama, a prisutnost prljavštine, ulja i bakterija može pogoršati akne.

Uobičajeno je da višak ulja i bakterija ostane zarobljen u porama na licu, no to se može dogoditi bilo gdje na tijelu, uključujući i grudi. Mnogi faktori mogu uzrokovati nakupljanje ulja ili bakterija na koži grudi.

Faktori koji utječu na pojavu akni i bubuljica

Genetika

a7

Ako su vaši roditelji ili braća ili sestre skloni aknama, veća je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati.

Prehrana

p

Studija iz 2015. povezala je određenu hranu s povećanim rizikom od akni. Te su namirnice uključivale:

rafinirane ugljikohidrate, mlijeko i mliječne proteine, transmasti, zasićene masti.

Stres

a3

Dok stres sam ne može uzrokovati akne, može učiniti postojeće akne gorima. Neki dermatolozi smatraju da stres utječe na žlijezde koje proizvode sebum. Stres može uzrokovati da ove žlijezde proizvode više ulja, što može učiniti akne još gorima i dovesti do više prištića.

Hormonalna neravnoteža

a2

Promjene u nivoima hormona obično pridonose pojavi akni tokom puberteta. Hormoni također mogu utjecati na kožu u odrasloj dobi, posebno kod žena. Mnoge žene smatraju da su sklone dobivanju bubuljica tokom ili neposredno prije menstruacije. Hormonalne akne mogu se pojaviti kao bubuljica na vratu, grudima i licu.

Lijekovi

 

Neki lijekovi, uključujući kortikosteroide, hormone štitne žlijezde i neke antibiotike, mogu dovesti do akni.

Higijena poslije tjelovježbe

a4

DOMAĆICE PODIJELILE RECEPT ZA PILEĆU ČORBU SA ĐUMBIROM: Liječi organizam, vraća snagu

Prema Američkoj akademiji dermatologije, loša higijena poslije vježbanja može dovesti do povećanja akni. Znoj može začepiti pore i grudi se znoje više od drugih dijelova tijela. Odmah nakon vježbanja se istuširajte i promijenite znojnu odjeću, uključujući grudnjak, kako biste spriječili da bakterije postanu zarobljene blizu kože.

Uska odjeća

akne

Nošenje odjeće koja je previše uska ili nije prozračna može povećati rizik od razvoja bubuljica. Također, tkanine koje iritiraju kožu mogu učiniti akne lošijima.

Losioni i kreme za tijelo

a5

Neki losioni za tijelo i kreme mogu izazvati osobu da razvije bubuljice na grudima.

Ne propustite