IZGUBILI STE SE U MORU INFORMACIJA? Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o dramatičnim DOGAĐAJIMA U BARCELONI I CAMBRILSU

Aktuelno
IZGUBILI STE SE U MORU INFORMACIJA? Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o dramatičnim DOGAĐAJIMA U BARCELONI I CAMBRILSU
.

Ovo su najvažniji događaji jučerašnjeg dramatičnog dana u Španiji:

 

1. Teroristi su kombijem gazili ljude u La Rambli

Jureći kombi u četvrtak oko 17 sati pregazio je prolaznike u ulici La Rambli, u centru glavnog katalonskog grada, ostavivši iza sebe 13 mrtvih i više od sto ozlijeđenih.

2. Vozač kombija je u bijegu

Nekoliko sati ranije, u sklopu šire operacije u Kataloniji, uhićene su dvije osobe, premda je policija priopćila kako niti jedna od njih nije vozač kombija iz Barcelone. Vozač je, nakon što je pogazio prolaznike, izašao iz kombija te pobjegao pješke. Čini se da nije bio naoružan.

U Barceloni je policija zatvorila ulice gdje su ležala nepomična tijela prolaznika pored trgovina i restorana u ulici La Rambli, jednoj od turistički najpopularnijih mjesta. Policija još uvijek traga za vozačem kombija.

3. Izbjegnut potencijalni napad u gradu Cambrilsu

Devet sati kasnije, dok je u Barceloni trajala potraga za vozačem kombija, policija je 100 kilometara dalje u primorskom gradiću Cambrilsu izbjegla potencijalno novi smrtnosni napad oko 1.30 sati u noći ubivši četvoricu i ranivši jednog od mogućih napadača. Ranjeni je umro nekoliko sati kasnije. U ovom drugom potencijalnom napadu kombijem ozlijeđeno je šest civila i jedan policijac. Jedna je osoba u teškom stanju.

Policija istražuje jesu li ubijene osobe iz kombija nosile pojaseve s eksplozivom. Preko Twittera najavila je izvođenje kontroliranih eksplozija. Istražitelji vjeruju da su događanja s kombijima u Barceloni i Cambrilsu povezani.

4. Svemu je prethodila eksplozija u četvrtak u zoru u mjestu Alcanaru?

Dužnosnik katalonske policije na konferenciji za medije rekao je kako istražitelji vjeruju da je napad u Barceloni povezan s jednom eksplozijom u četvrtak u zoru. Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Ondje je uhićena jedna od dvije privedene osobe.

Druga je uhićena u gradiću Ripollu, udaljenom 210 kilometara od Cambrilsa. Jedan je od uhićenih Marokanac, dok je drugi španjolski državljanin iz Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Izvor iz policije rekao je kako je eksplozija u noći sa srijede na četvrtak, u kojoj je poginula jedna osoba, a nekoliko ih je ozlijeđeno, nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

5. Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Barceloni

U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Barceloni gdje je pregaženo više desetaka osoba.

"Autori napada u Barceloni vojnici su Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije", navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

6. Pronađen i drugi kombi 70 kilometara od Barcelone

S privremenim stanjem od 13 mrtvih i više od 100 ranjenih, od kojih je 15 u teškom stanju, policija je okarakterizirala tragediju kao "teroristički atentat sa željom da se ubije maksimalan broj ljudi".

Oko 70 kilometara od Barcelone policija je pronašla drugi kombi povezan s napadom u glavnom katalonskom gradu. Izolirala je područje no nije pronašla eksploziv u vozilu.

U incidentu, koji, čini se, nema veze s napadom, vozač jednog vozila izgubio je kontrolu na Aveniji Diagonal, autocesti koja prolazi kroz Barcelonu, i udario dvojicu policajaca na kontrolnoj točki pri izlazu iz grada. Policija ga je zatim upucala i ubila. Dužnosnik policije rekao je da ta osoba, španjolski državljanin koji nije bio kažnjavan, nema veze s napadom.

7. Napadač ukrao identitet svog brata, Drissa Oukabira

Nakon što su mediji u četvrtak popodne objavili fotografiju mladića Drissa Oukabira, čiji su dokumenti pronađeni u kombiju, u policijskoj postaji u Ripollu dobrovoljno se pojavio čovjek tvrdeći da je on Driss Oukabir. Rekao je kako su mu ukradeni dokumenti. Oukabir je francuski državljanin koji živi u Ripollu. Postoji sumnja da ih je ukrao njegov mlađi 18-godišnji brat Moussa Oukabir koji živi u Barceloni. To je samo nagađanje zasad. Policija provodi istragu.

8. CIA upozorila Španjolce prije dva mjeseca na mogućnost napada

Prema izvještajima španjolskih medija, CIA je prije dva mjeseca upozorila vlasti u Madridu kako bi Barcelona mogla biti poprište terorističkog napada, i to konkretno Las Ramblas.

9. U pet godina uhićeno 77 osoba za povezanost s džihadističkim skupinama

U Kataloniji je od 2012. godine uhićeno 77 osoba osumnjičenih za pripadnost džihadističkim skupinama, propagiranju ideja ili regrutiranju članova. Niti u jednoj drugoj španjolskoj pokrajini nije privedeno toliko osoba. Katalonija, regija sa 7,5 milijuna ljudi, graniči s Francuskom te je jedan od najbogatijih i turistički najtraktivnijih dijelova Španije.

 

(Novi.ba/Dnevnik.hr)

Ne propustite