Ukrajinska 'Mata Hari': Iz Rusa je informacije izvlačila seksom

Svijet
Ukrajinska 'Mata Hari': Iz Rusa je informacije izvlačila seksom
Proruski pobunjenici u Ukrajini su uhapsili 28-godišnju djevojku za koju tvrde da je poslana kako bi zavodila i otimala borce iz njihovih redova što je ona navodno i priznala.

Proruski pobunjenici u Ukrajini su uhapsili 28-godišnju djevojku za koju tvrde da je poslana kako bi zavodila i otimala borce iz njihovih redova što je ona navodno i priznala. Djevojka koju su proruski borci nazvali 'ukrajinskom Mata Hari' uhapšena je u takozvanoj 'Narodnoj Republici Donjeck'. Sumnja se naime da je 28-godišnja Liliya Kots (28) članica nekoliko nacionalističkih ukrajinskih organizacija te da ju je u misiju poslala ukrajinska obavještajna služba SBU. 

Ona je uhapšena u Donjecku nakon što se sprijateljila s jednim proruskim borcem kojeg je onda pokušala drogirati i odvesti na područje pod kontrolom separatista, piše Daily Mail. Separatisti su objavili i snimku njenog priznanja u kojem Liliya Kots opisuje kako je prilazila borcima kako bi saznala što više informacija što je, kaže, nerijetko uključivalo i seksualne odnose. 

- Ja i druge djevojke snimale smo razgovore, a uvježbane smo za pucanje, postavljanje eksploziva i čitanje mapa, rekla je 28-godišnjakinja. Istinitost njenog iskaza je poprilično upitna s obzirom da ga je gotovo sigurno izgovorila pod nekom vrstom prisile nakon što je optužena za organizaciju otmice 'pomoću špijunskih i ženskih vještina'. 
Glasnogovornih nacionalističke organizacije 'Desni sektor' izjavio je kako Liliya Kots nije ni aktivistica, a ni volonterka u njihovoj organizaciji, a zapovjednik 'Organizacije ukrajinskih nacionalista' tvrdi da ju je vidio jednom u životu i da se njihovim redovima nikada nije pridružila. 

Što je tačno istina i koja se strana u cijeloj priči više oslanja na propagandu nemoguće je procijeniti, kao ni što će će biti s 28-godišnjom Ukrajinkom koja se nalazi u zarobljeništvu separatista.

Ne propustite