Bombardovati djecu kulturom

Aktuelno
Bombardovati djecu kulturom
Svi stanovnici Katalonije su jako ponosni na slavne ličnosti koje dolaze iz te pokrajine, što se tiće moderne umjetnosti tu se posebno izdvajaju dva imena: arhitekta Antoni Gaudi i slikar Salvador Dali.

Svi stanovnici Katalonije su jako ponosni na slavne ličnosti koje dolaze iz te pokrajine, što se tiče moderne umjetnosti tu se posebno izdvajaju dva imena: arhitekta Antoni Gaudi i slikar Salvador Dali. Oni su svojim djelima i svojim životnim stilovima ostavili veliki trag. Nemoguće je proči kroz Barselonu i ne vidjti zgradu izgrađenu u Gaudijevom stilu a brojni su i suveniri sa motivom Dalijevih brkova ili nekim drugim simbolom karakterističnim za njega. Mi smo kroz školovanje bili bukvalno bombardovani Gaudijem i Dalijem, razne izložbe, dokumentarni filmovi, posjete muzejima, pisani radovi na teme njihovih života… Iako tada nisam baš najbolje sve to shvatala, danas sam zahvalna jer vidim da je to pomoglo u izgrađivanju ljubavi prema umjetnosti, posebno prema modernijim pravcima.

Po dolasku u Sarajevo jedna od prvih stvari koju sam uradila bio je odlazak u Ars Aevi, sarajevski muzej moderne umjetnosti nastao 92. godine kao otpor ratnom ludilu. Kolekcija djela koja je izložena u Ars Aeviju poznata je širom svijeta i vjerujem da svi zaljubljenici moderne umjetnosti imaju želju da pogledaju djela Josepha Beuysa, Jannisa Kounellisa, Josepha Kosutha ili brojnih drugih umjetnika koji spadaju u sami vrh svjetske scene. Dosta ljudi veže Ars Aevi sa Rencom Pianom, italijanskim arhitektom, koji je uradio i projekt nove muzejske zgrade, u Španiji je on trenutno jako poznat jer je u toku izgradnja projekta slične namjene kao u Sarajevu, u Santanderu, na sjeveru Španije biće otvoren centar kulture Botin.

Kao i mnoge druge kulturne institucije u BiH, Ars Aevi ima brojne problem u poslovanju i tu dolazim do velike misterije sa kojom se ovdje susrećem prilično često. Kako je moguće da stranci često puno više cijene ono što je vaše? Ne mislim tu samo na podršku vlasti, jer od njih koji su očigledno dio nefunkcionalnog sistema i ne treba očekivati previše. Ja se pitam gdje je podrška običinih ljudi, jer sam u razgovoru sa ljudima mojih godina vidjela veliku nezainteresovanost, čak neki od njih nisu znali ni da Ars Aevi postoji. Možda bi djecu u školama trebalo bomardovati kulturom i bh. kulturnim blagom, onako kako su nas bomardovali Dalijem i Gaudijem pa da nekada u budćnosti Ars Aevi i slični projekti budu više cijenjeni kod domaće raje.

Španska riječ za danas umjetnost = arte             

Ne propustite