Raste broj posjetitelja prije rušenja rodne kuće Adolfa Hitlera

Svijet
Raste broj posjetitelja prije rušenja rodne kuće Adolfa Hitlera
Sve je više onih koji žele vidjeti rodnu kuću Adolfa Hitlera, u Austriji, prije nego što bude srušena. Kuća je smještena u Braunau Am Innu, austrijskom gradu sa 18.000 stanovnika.

Sve je više onih koji žele vidjeti rodnu kuću Adolfa Hitlera, u Austriji, prije nego što bude srušena.
Kuća je smještena u Braunau Am Innu, austrijskom gradu sa 18.000 stanovnika.

Oliver Sowa, došao je iz Njemačke kako bi vidio kuću, a njeno rušenje ne smatra ispravnim.

“U Nurnbergu postoji zgrada Kongresa koju je Hitler koristio. Sada se koristi kao muzej. Bolje je da postoje objekti ove vrste, jer je to upozorenje iz prošlosti”, smatra Sowa.

S druge strane Stefan, koji nije želio otkriti prezime, smatra kao u zemlji ne treba ostati ništa što će podsjećati na Hitlera.

“Odobravam odluku o rušenju kuće. Ovdje ne želimo ništa što će podsjećati na Hitlera. Ne želim da se pretvori u mjesto na kojem će se okupljati fašisti”, istakao je on.

Stanovništvo gradića je podijeljeno na one koji odobravaju rušenje, ali i one koji žele da ona ostane kao kulturno nasljeđe.

Premijer Austrije Wolfgang Sobotoka ponovio je kako će kuća biti nacionalizirana te da će potom biti srušena.  Već nekoliko godina kuća stoji prazna, a dosadašnji pokušaji dogovora s vlasnicima oko prodaje su propali. Austrijska vlada radi na zakonu koji bi omogućio nacionalizaciju kuće. Očekuje se da će nacrt zakona u narednih nekoliko dana biti iznesen pred austrijski Parlament.

Nacistički lider Adolf Hitler u Braunau am Innu rođen je 20. aprila 1889. godine, a u kući je živio do treće godine.

 

Ne propustite