Ugroženo zdravstveno zbrinjavanje na KCUS-u!

Bosna i Hercegovina
Ugroženo zdravstveno zbrinjavanje na KCUS-u!
Pod krinkom zdravstvenih reformi rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo uspješno je na tom planu ostvarilo samo početno slovo "r" od reformi, a to podrazumijeva okrečene prostorije i pometeno dvorište. Taj vizuelni dojam, nesumnjivo, ulijeva nadu pacijentima prije nego što se suoče sa pravim posljedicama tih, takozvanih zdravstvennih reformi.

Pod krinkom zdravstvenih reformi rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo uspješno je na tom planu ostvarilo samo početno slovo "r" od reformi, a to podrazumijeva okrečene prostorije i pometeno dvorište. Taj vizuelni dojam, nesumnjivo, ulijeva nadu pacijentima prije nego što se suoče sa pravim posljedicama tih, takozvanih zdravstvenih reformi.

S druge strane, "r" rukovodstva KCUS-a podrazumijeva "rezanje troškova" koji onemogućavaju normalan rad Klinike, zbog čega je liječnicima otežano ostvarivanje njihove osnovne svrhe, a to je poštivanje ljudskog života, uz ostalo, položeno Hipokratovom zakletvom. Kako poštivati ljudski život ako Klinika nema osnovna sredstva za rad, zbog čega se "do daljnjeg obustavlja" rad pojedinih odjeljenja?! 

Novi.ba došao je u posjed dokumenata (pogledati fotogaleriju), u kojima rukovodstvo obavještava šefove klinika "o obustavi prijema uzoraka za molekularnu analizu na trombofiliju"; o tome da "Klinika za nuklearnu medicinu i endokrinologiju od 6. 10. 2016. godine neće raditi određivanje nivoa D-vitamina iz seruma"; da "analize koagulacije (INR, APTT), zbog nedostatka reagenasa" ne rade do daljnjeg...

Ovi dokumenti samo su kap u moru, koja ide u prilog činjenici da ljekari Kliničkog centra Sarajevo rade u katastrofalnim uvjetima. Blago rečeno, bez osnovnih potrepština, a odnedavno i uz obavještenje medicinskom osoblju da u ovoj zdravstvenoj ustanovi više nema rukavica za rad!

Osim ljekara, koji glavom bez obzira bježe s Kliničkog centra Sarajevo (prema našim saznanjima 25 uglednih liječnika je otišlo), posljedice najviše osjete pacijenti koji sami sebi moraju kupovati čak i analgetike. Suvišno je podsjećati da su "reforme" zahvatile i rad u operativnim salama, zbog čega je hitnost slučajeva u KCUS-u postala relativan pojam. Ili drugim riječima, ništa nije tako hitno da ne može sačekati dva-tri mjeseca. Dok se, naprimjer, ne popravi aparat za magnetnu rezonancu...

Reforme zdravstva, odnosno njihovo "r", provodi se na trulim granama cjelokupnog bosanskohercegovačkog sistema, dok rukovodstvo KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović na ilustrativan način pokazuje kako prevenirati komplikacije s KCUS-om: zdravim načinom života, odmorima u luksuznim bečkim hotelima i povremenim krečenjem prostorija i čišćenjem dvorišta!

Ne propustite