Toro

Aktuelno
Toro
Prije par dana (20.10.2016) desilo se nešto apsolutno nepredvidivo. Ustavni sud je donio zaključak da Katalonska vlada ne može zabraniti borbe bikova u autonomnoj pokrajini Kataloniji, 6 godina nakon što je ta zabrana pokrenuta.

Prije par dana (20.10.2016) desilo se nešto apsolutno nepredvidivo. Ustavni sud je donio zaključak da Katalonska vlada ne može zabraniti borbe bikova u  autonomnoj pokrajini Kataloniji, šest godina nakon što je ta zabrana pokrenuta. Malo je sumnjivo da ustavni sud baš sada potkopava odluke vlade Katalonije i čini se da Španski sud želi preko bikova da potkopava Katalonski suverenitet.

Trenutno postoji samo jedno mjesto u cijeloj Barseloni koje zadovoljava uslove za održavanje koride. Dvanaest sudija ustavnog suda nisu znali da do-nose bespotrebnu odluku, jer da bi se “ole” ponovo čulo u Kataloniji više ne zavisi od Španskog ustava. I ovaj sport kao i mnogi drugi je komercijalizovan. Sada sve zavisi od Group Balañá, vlasnika jedinog prostora u Kataloniji gdje se borbe mogu održavati. Danas, šest godina nakon što je Katalonski parlament zabranio bikove oni uz puno pa-pirologije mogu otvoriti ponovo svoja vrata ali samo ako u tome imaju nekog interesa, jer je posao sa  bikovima u Kataloniji davno propao. Zadnju sezonu prije zabrane najbolje posjete nisu prelazile ni polovinu dostupnog kapaciteta.

Ima još jedna stvar, porodica Balañá pokušava da proda lokaciju, početna cijena je 41 milion eura, oni se nadaju da bi potencijalni investitor mogao tu praviti tržni centar ili hotel, slična stvar koja se desila i sa brojnim drugim borilištima. Hoteli i tržni centri su siguran posao u Barseloni zbog velikog broja turista. Ali iako stavimo na stranu želje vlasnika arene, i dalje ostaju brojne administrativne prepreke da se bikovi vrate na pijesak. Prvo, ako bi porodica Balañá želila reot-vorenje morali bi dobiti novu licencu  i ispuniti brojne uslove za nju koje sada njihova arena ne ispunjava, isto tako morali bi vratiti 300.000 eura koje su dobili kao podsticaj na-kon zabrane održavanja korida. Također tu su i brojni zakoni koji su na snazi u Barselni a  koji spriječavaju nasilje nad životinjama, a stanovnici cijele Katalonije ponosno ističu da su protiv borbe bikova.

Katalonska vlada i gradonačelnica Barselone izjavili su da će učiniti sve da se nikad više ne održe borbe bikova u Kataloniji, iako je ustavni sud sve to odobrio oni se ne mogu igrati sa željama stanovnika i propisima koji se provode bez problema, jer na kraju sve je ovo još jedna epizoda u borbi za Katalonsku nezavisnost

Španska riječ za danas bik = toro

Ne propustite