SDP BiH: Izmjene Izbornog zakona BiH presudno za istinsko uvažavanje izborne volje građana

Aktuelno
SDP BiH:  Izmjene Izbornog zakona BiH presudno za istinsko uvažavanje izborne volje građana
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmotrena je aktuelna politička situacija, sa posebnim osvrtom na uočene zloupotrebe izbornog procesa u BiH.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmotrena je aktuelna politička situacija, sa posebnim osvrtom na uočene zloupotrebe izbornog procesa u BiH.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je izvijestio Predsjedništvo o posjeti Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost centrali SDP BiH i održanom sastanku dvojice predsjednika.

Naglašeno je da će SDP BiH sa svim zainteresovanim stranama aktivno raditi protiv ostvarenja scenarija podjele države na tri eniteta, koji režiraju SDA i HDZ BiH, ističući se u kreativnosti u izmišljanju novih imena za tu podjelu – od megakantona i mehanizma koordinacije, do „apstraktnih“ izbornih jedinica sa konkretnim teritorijalnim razgraničenjem.

SDP BiH izmjene Izbornog zakona BiH, sa ciljem ostvarenja veće kontrole nad izbornim procesom, smatra presudnim za demokratizaciju političkih prilika i istinsko uvažavanje izborne volje građana. Podrškom Fahrudina Radončića, kao i većine drugih parlamentarnih stranaka ovakvom stavu, stvaraju se pretpostavke za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jasno je da izmjene Izbornog zakona, kojim bi proces glasanja bio zaštićen od bilo kakvih malverzacija ili falsifikovanja izborne volje građana, interes svih subjekata kojim je volja građana vodilja u vlastitom djelovanju. Protivnici izmjena Izbornog zakona mogu biti jedino predstavnici političkih subjekata koji pribjegavaju izbornim prevarama.

Primjeri poput Srebrenice, Stoca, ali i Mostara, najbolji su dokazi nužnosti izmjene Izbornog zakona BiH u smjeru zaštite temeljnog prava građana da biraju i budu birani na ravnopravnim osnovama. Političke opcije koje se više uzdaju u manjkav izborni proces nego u izbornu volju građana kako bi zadržale političku moć, moraju biti uskraćene za mogućnost kidnapiranja volje građana.

Ohrabreni rezultatima lokalnih izbora i očitim jačanjem pozicije partije, SDP BiH se posvećuje 2018. godini, a ključni prioritet je okrupnjavanje, približavanje i ujedinjavanje ljevice i formiranje lijevog bloka.

 

izvor: patria

Ne propustite