'Refik Lendo i koalicija SDA-HDZ privatiziraju i guše općinu!'

Aktuelno
'Refik Lendo i koalicija SDA-HDZ privatiziraju i guše općinu!'
Novi Travnik ima starog-novog načelnika, ali i stare –nove probleme. Dosadašnja, neformalna koalicija, SDA – HDZ, činiće i okosnicu buduće općinske vlasti. Jedan od rijetkih koji upozorava na pogubne posljedice dosadašnje vladavine, kako Refika Lende, načelnika Novog Travnika, tako i sadašnjih partnera u vlasti jeste, Zdenko Dominović, vijećnik HSP BiH u OV Novi Travnik. Gospodin Dominović jedan je od onih vijećnika koji govornicu koristi kako bi i Lendu, i one koji ga podržavaju, upozorio o pljačkaškom karakteru vlasti, ali i vladavini koja je umjesto da Bošnjake i Hrvate približi jedne drugima, pojedinim potezima Lendine administracije prozvela suprotne učinke. Posljednji lokalni izbori obezbijedili su mu još jedan mandat koji će iskoristiti, kako kaže, da izjednači prava hrvatskog sa bošnjačkim narodom, istovremeno se zalažući i za bolji tretman onog malog procenta Srba koji naslejavaju prostor ove općine.

Novi Travnik ima starog-novog načelnika, ali i stare-nove probleme. Dosadašnja, neformalna koalicija, SDA-HDZ, činiće i okosnicu buduće općinske vlasti. Jedan od rijetkih koji upozorava na pogubne posljedice dosadašnje vladavine, kako Refika Lende, načelnika Novog Travnika, tako i sadašnjih partnera u vlasti jeste, Zdenko Dominović, vijećnik HSP BiH u OV Novi Travnik. Gospodin Dominović jedan je od onih vijećnika koji govornicu koristi kako bi i Lendu, i one koji ga podržavaju, upozorio o pljačkaškom karakteru vlasti, ali i vladavini koja je umjesto da Bošnjake i Hrvate približi jedne drugima, pojedinim potezima Lendine administracije proizvela suprotne učinke. Posljednji lokalni izbori obezbijedili su mu još jedan mandat koji će iskoristiti, kako kaže, da izjednači prava hrvatskog sa bošnjačkim narodom, istovremeno se zalažući i za bolji tretman onog malog procenta Srba koji naslejavaju prostor ove općine.

„U protekle četiri godine učinio sam sve što je bilo u mojoj moći kako bi donekle ispravio nepravdu koja se u Novom Travniku godinama nanosi hrvatskom narodu. Ta nepravda ne ogleda se samo kroz proračun, nego i kroz općinu i općinska, ali i državna poduzeća koja djeluju na području naše općine, kao što su BNT TMiH, lokalna šumarija, komunalna poduzeća...“

Novi: Kad to kažete, možete li navesti koji su to najveći problemi kad je, konkretno, u pitanju položaj Hrvata u Novom Travniku?

Ogroman je nesrazmjer kad su u pitanju ulaganja u naselja u kojima su većina Hrvati u odnosu na ona s pretežno bošnjačkim pučanstvom, za koje je izdvojeno nekoliko puta više sredstava. Drastične su razlike u izdvajanjima za Merhamet i Crveni križ, kao i kad su u pitanju Islamska zajednica ili Katolička crkva ili pak udruženja branitelja s jedne i s druge strane. Također, nepravda se jasno ogleda i u proračunskoj rezervi od oko 100.000 KM kojom raspolaže načelnik, a koja se koristi samo u svrhu kupovine glasova i iz koje Hrvati dobivaju tek mrvice. Po pitanju grantova za poljoprivredu stanje je još gore.

Novi: G. Ledno je stari-novi načelnik. Kako vidite njegov i rad Općinskog vijeća u prethodne četiri godine?

Često sam isticao da načelnik i SDA, potpomognuti HDZ-om reketare Hrvate kroz proračun. Svi značajni projekti većine u Vijeću, na čelu sa SDA i HDZ-om, odnosno načelnikom Refikom Lendom i predsjedavajućim Vijeća Slavkom Marinom su propali. Od plinofikacije nema ništa, kao ni od projekta plave vode, a najvećim uspjehom oni smatraju, kako to vole reći, ujedinjeni nogometni klub koji je sad u rasulu. Da ne spominjem projekt industrijske zone Neobarje koji će općinu odvesti u bankrot. Cijelo vrijeme sam ih upozoravao da rade nezakonito i da će netko za to morati odgovarati. Zemlju su prodavali po 3,5 KM, a sada tu istu zemlju moraju platiti nekoliko puta skuplje. Općina je dozvolila BH gasu nelegalne isplate poduzeću PD Vlašić koji je bio tek posjednik, a ne i vlasnik zemljišta što je nezakonito. Teško je i pobrojati sve nepravilnosti koje je počinila vlast, na čelu sa aktualnim načelnikom, uz izdašnu pomoć svojih sedam vijećnika, ali i četvorice HDZ-ovaca u Vijeću koji su mu bili tek produžena ruka. Načelnik Lendo neće odgovarati pred zakonom jer je, svojevremeno naredio da se skine zastava, niti zbog naredbe da se skloni božićna jelka iz zgrade općine, kao ni zbog hrvatskog jezika koji, kako kaže, ne razumije, nego zbog svega drugog što sam upravo naveo. Hrvatski narod će i dalje govoriti hrvatskim jezikom, hrvatska sela će i dalje biti okićena hrvatskim obilježjima, a ukrašene jelke će i dalje krasiti općinu i naše domove. To nam jamči ustav i to nitko ne može promijeniti, što ne osporavamo ni drugim narodima. Nažalost, njihovu nesposobnost u protekle četiri godine skupo će platiti građani Novog Travnika, bez obzira na vjeru i naciju.

Novi: Što najviše zamjerate vladajućima?

Takva, neformalna koalicija SDA/HDZ povećala je cijenu vode za 33 posto, odvoz smeća za 16,5 posto, uveli su komunalnu naknadu za sva domaćinstva u iznosu od 30 KM, donijeli su odluku i o naplati parkinga, a u narednom periodu vjerovatno će i oni sa privatnim vodovodima plaćati vodu. Osim toga, pokušali su u slučaju duga građanima uskratiti rad općinske administracije, odnosno izdavanje dokumenata, ali smo ih u tome spriječili. Svaku sjednicu sam upozoravao da građane u teškoj situaciji ne treba opterećivati dodatnim financijskim nametima, ali moj glas često bi bio jedini glas protiv takvih odluka. Evo i sada, dok dajem ovaj intervju, nažalost ulazimo u novu zimu, skoro 20-tu po redu, kako brojna sela oko Novog Travnika nemaju struju, žive mraku, a njihova djeca zadaću pišu pod svijećama. A kružne tokove su plaćali po 150.000 KM, te za puteve sa dvije trake koji vode samo do groblja izdvajali su po 300.000 KM. Osim toga, više od sto stanova u kojima je živjela hrvatska sirotinja dato je na korištenje načelnikovim kadrovima i stranačkim ulizicama. Sve je to amenovao tadašnji predsjednik stambene komisije i šef kluba HDZ-a u OV Božo Zekić. Da ne spominjem kako su i jedni i drugi zaposlili svu bližnju rodbinu u „slabo“ plaćena državna poduzeća i institucije kao što su obje elektroprivrede, pošte, Carina i druge. To je naša stvarnost.

Novi: Kako popraviti životni standard Novotravničana?

Kao prvo, treba ukinuti bespotrebne namete kao što je komunalna naknada ili taksa za potvrde o životu koju umirovljenici plaćaju 20 KM. Proračunom treba zaštiti oba naroda po principu da se radi na kapitalnimprojektima, sa grantovima i sredstvima iz rezerve koji bi išli ravnomjerno Hrvatima i Bošnjacima. Pritom, dakako, ne bih zaboravio ni pripadnike srpskog naroda jer nijedan od tri konstitutivna naroda, za razliku od sadašnjeg stanja, ne smije biti zakinut. Sve ovo bi trebale biti misli vodilje budućoj vlasti. Dovoljno je reći da je u državnoj firmi BNT TMiH, u kojoj radi više od 300 radnika, zaposlen samo jedan Hrvat što čini tek 0,3 posto zaposlenih.

Novi: Bilo je dosta toga „interesantnog“ u kampanji koju je Refik Lendo provodio u Novom Travniku pokušavajući na sve načine izdejstvovati novi mandat....

Svi ovih dana pričaju o dešavanjima u Stocu, a mi smo imali sličan slučaj u Novom Travniku. Refik Lendo je nekoliko dana prije izbora napao općinsku izbornu komisiju i na taj način pokušao izvršiti pritisak uoči izbora. Također, na izborni dan na svom facebook profilu objavljivao je da „susjedi Hrvati izlaze u velikom broju „te na taj način motivirao Bošnjake. U svojim javnim nastupima uvijek ističe  potrebu što boljih odnosa sa Hrvatima, a u praksi čini sve da ti odnosi ne budu tako dobri. Govorios am o slučajevima skidanja zastave hrvatskog naroda sa sportske dvorane, iza čega je on stajao, baš kao što je  uklonio jelku iz općinske zgrade, odnosno kad je kazao kako ne razumije hrvatski jezik i da mu treba prevoditelja. Bojim se da je njegovo ponašanje daleko od stvaranja preduvjeta za dobrosusjedske odnose i suživot. Uostalo, treba se sjetiti njegove ratne prošlosti, pa pomenuti  mračnu „ulogu“ koju je imao uoči i za vrijeme bosnjačko-hrvatskog sukoba. Ta činjenica je nama, koji smo živjeli i živimo ovdje, vrlo dobro poznata.

Ne propustite