Zajednički do općeprihvatljivog zakona

Aktuelno
Zajednički do općeprihvatljivog zakona
Ovosedmični sastanak lidera SDA i HDZ, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, između ostalog, na površinu je (konačno)izbacio i približio modalitet prema kojem će se rješenje Zakona o igrama na sreću tražiti uz dogovor svih onih kojih se to pitanje dotiče, a nikako prelamanjem preko koljena i nametanjem isforsiranih i štetnih zakonskih rješenja kako je to, istina neuspješno, pokušao provući Amir Zukić, delegat SDA u PFBiH. Izetbegović je, nakon tog sastanka, podsjećamo, naveo: “Kladionice suvraćene u redovnu proceduru, rokovi su ja mislim šest mjeseci“.

Ovosedmični sastanak lidera SDA i HDZ, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, između ostalog, na površinu je (konačno) izbacio i približio modalitet prema kojem će se rješenje Zakona o igrama na sreću tražiti uz dogovor svih onih kojih se to pitanje dotiče, a nikako prelamanjem preko koljena i nametanjem isforsiranih i štetnih zakonskih rješenja kako je to, istina neuspješno, pokušao provući Amir Zukić, delegat SDA u PFBiH. Izetbegović je, nakon tog sastanka, podsjećamo, naveo: “Kladionice suvraćene u redovnu proceduru, rokovi su ja mislim šest mjeseci“.

Tako je, reklo bi se, budući nacrt zakona, dobio jedini mogući okvir i platformu koji su preduslov za njegovo donošenje, a to su razgovori i traženje modaliteta koji će zadovoljiti sve one na koje se zakon i direktno, alii indirektno odnosi. Domaći priređivači igara na sreću reagirali su promptno i takoreći počeli „zidati“ most i stvarati preduvjete za razgovore, prije svega sa resornim ministarstvom u Vladi FBiH (min.financija), a onda i ostalim bitnim faktorima u ovoj piramidi, kao što je Porezna uprava  FBiH. Nakana je jasna. Svodi se na formiranje radnih skupina i uključivanje bh. priređivača za igre na sreću u cijeli proces kako bi se iznašla rješenja koja će svezadovoljiti, ali i izjednačiti prilikom provedbe najosjetljivijih tačaka budućeg zakona. Prije dva dana oglasio se „Sport Plus“ svojim zahtjevom, a gotovo u isto vrijeme i sa identičnim zahtjevom dopis ministarstvu financija u Vladi FBiH, i resornoj ministrici Jelki Miličević, ističući spremnost za učestvovanje u radnoj grupi prilikom izrade nacrta Zakona o igrama na sreću, uputile su i kladionice „Zmajevi“ Tekst, pretočen u zahtjev, možete pročitati u nastavku.

Poštovani,

Obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom za sudjelovanje u radnoj grupi za izradu nacrta Zakona o igrama na sreću.

Očekujemo od Federalnog ministarstva finansija da će ispoštovati redovnu zakonsku proceduru i formirati radnu grupu za izradu nacrta zakona prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Također smatramo da je neophodno da u toj radnoj grupi aktivno sudjeluju i predstavnici svih privatnih priredjivača igara na sreću kao i da Federalno ministarstvo finansija izvrši sveobuhvatnu analizu efekata predloženih rješenja.

Priredivačima igara na sreću je u interesu da se donese optimalan zakon kako za F BIH, tako i za same priredivače i građane.Svi priredivači su spremni pružiti svoju punu podršku i pomoć prilikom izrade nacrta Zakona.

Novim Zakonom o igrama na sreću neophodno je osigurati nekoliko ekonomsko-pravnih principa:

Princip „jednakosti pred zakonom" svih sudionika na tržištu, bez obzira na vlasništvo (državni ili privatni kapital)
Princip „održivosti i dugoročnosti" zakonskog rješenja koji bi osigurao dugoročnu održivost zakonskog rješenja, jer često mijenjanje zakonske regulative daje negativne efekte na sve sudionike na tržištu (državu, priređivače i igrače)
Princip „konkurentnosti nad domaćem i stranom tržištu" podrazumijeva osiguranje konkurentnosti domaćim priređivačima kako na domaćem tako i na stranom tržištu(sve izvan F BIH).
Primjenom gore navedenih principa osigurati će se:  

- Jednaka prava svim subjektima na tržistu, u pogled priređivanja igara na sreću
- Jednak način oporezivanja svih priređivanja svih priređivača i igara na sreću
- Jednako povoljno klađenje kod svih domaćih legalnih priređivača u odnosu na strane priređivače
- Dugoročna stabilnost prihoda državi i lokalnoj zajednici
- Lakši nadzor i kontrola nad sudionicima na tržištu
- Priljev novca iz inozemstva u domaće firme,a samim tim i povećanje prihoda u proračun F BIH
- Sprečavanje crnog trzišta i odljeva novca u ilegalne tokovei na strane internetske kladionice
- Stabilnost i povećanje broja zaposlenih u industriji priređivača igara na sreću,a samim tim i povećanje prihoda u MIO I ZOO fondove i poreza na plaće
- Stabilnost potrošnje, a samim tim i stabilnost domaćih dobavljača u ovoj industrijskoj grani
- Na ovaj način državi možemo omogućiti vece i stabilnije prihode, kontrolu tržišta i jednostavan nadzor nad sudionicima na tržištu.

Imajuci u vidu da priređivači igara na sreću zapošljavaju oko 5 500 uposlenika, nadamo se da će naslovni organ hitno organizovati sastanak na koji će biti pozvani predstavnici priređivača igara na sreću, Porezne uprave i ministarstvo finansija, a sve u cilju formiranja radne grupe za izradu Zakona o igrama na sreću.

ilustracija

 

Ne propustite