Sanjin Sefić prešao granicu iako je Granična policija bila obaviještena da se za njim traga

Aktuelno
Sanjin Sefić prešao granicu iako je Granična policija bila obaviještena da se za njim traga
Sanjin Sefić, koji je u ponedjeljak navečer automobilom kod Zemaljskog muzeja usmrtio dvije pješakinje, prešao je granični prijelaz Uvac kod Priboja iako je Granična policija Bosne i Hercegovine bila obaviještena da se za njim traga, potvrđeno je za Klix.ba.

Sanjin Sefić, koji je u ponedjeljak navečer automobilom kod Zemaljskog muzeja usmrtio dvije pješakinje, prešao je granični prijelaz Uvac kod Priboja iako je Granična policija Bosne i Hercegovine bila obaviještena da se za njim traga.

Naime, prema riječima glasnogovornice Granične policije BiH Sanele Dujković, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ih je istu noć kada se dogodila nesreća obavijestilo o identitetu osobe koja ju je skrivila.

"U večernjim satima 10. oktobra MUP KS je obavijestio Graničnu policiju da se za osobom inicijala S. S. (1991.) godine traga te da bi se mogao dovesti u vezu sa saobraćajnom nesrećom koja se istu noć dogodila kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Informacija je proslijeđena svim organizacionim jedinicama GP BiH koja je 11. oktobra u 6:36 sati registrirala Sefićev prelazak granice nakon kojeg se uputio u nepoznatom pravcu", kazala je Dujković i dodala da je GP BiH 11. oktobra oko 9:30 sati nakon provjera u bazama podataka, usmeno informirala MUP KS-a u 6:36 sati izašao iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac. 

"Na usmeni zahtjev nadležnih iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Granična policija BiH dostavila je ovu informaciju nadležnom organu u 13:30 sati. Na pismeni zahtjev MUP-a KS, informacija je u pismenoj formi dostavljena u 16:45 sati", dodala je Dujković.

S obzirom na to da je Sefić nesmetano napustio prostor BiH nekoliko sati nakon saobraćajne nesreće, o čemu su pripadnici Granične policije BiH bili pravovremeno obaviješteni, iz ove institucije ističu kako se provode interne kontrole i provjera da li je Sefiću neko pomogao prilikom bjekstva.

"Granična policija BiH vrši interne kontrole i provjere da li je neko od naših službenika pomogao Sefiću i još nekim osobama koje su bile s njim da pređu granicu. Protiv svih policijskih službenika za koje bude utvrđeno da su načinili propuste u obavljanju službene dužnosti, bit će pokrenuti disciplinski i drugi postupci i bit će rigorozno sankcionirani", izjavila je glasnogovornica Granične policije BiH.

Tužilaštvo KS je iste noći, 10. oktobra, također obavijestilo Graničnu policiju da se traga za Sanjinom Sefićem. Iz Tužilaštva KS za Klix.ba kažu da oni ni u koga ne upiru prstom te da se treba istražiti ko je odgovoran za ovaj propust.

Podsjećamo, MUP KS je sinoć obavijestio javnost da je Sefić pobjegao iz BiH u Srbiju preko graničnog prijelaza Uvac kod Priboja.

(Klix.ba)

Ne propustite