Krivične prijave protiv 11 lica iz Stoca

Bosna i Hercegovina
Krivične prijave protiv 11 lica iz Stoca
MUP Hercegovačko-neretvanskg kantona /HNK/ podnio je krivične prijave Tužilaštvu HNK protiv 11 lica zbog incidenata i prekidanja izbora u Stocu 2. oktobra ove godine.

MUP Hercegovačko-neretvanskg kantona /HNK/ podnio je krivične prijave Tužilaštvu HNK protiv 11 lica zbog incidenata i prekidanja izbora u Stocu 2. oktobra ove godine.

"Dana 2. oktobra na više glasačkih mjesta na području opštine Stolac došlo je do izgreda povezanih sa glasanjem na lokalnim izborima u BiH. Tom prilikom su zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala, te fizičkih napada na članove izborne komisije izbori prekinuti, osim na tri glasačka mjesta", navodi se u sapštenju kantonalnog MUP-a. 

Nakon sprovedenih istražnih radnji, kako se navodi, Policijska uprava Čapljina podnijela je tri izvještaja o počinjenim krivičnim djelima Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru. 

Protiv Salmira Kaplana, Ahmeta LJubovića, Demira Mahmutčehajića, Nihada Bajramovića, Amera Beča, Nermina Bise, Bećira Zukićai Denisa Pirije iz Stoca podnesene su krivične prijave zbog osnovane sumnje da su počinili radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnih djela po osnovu više članova Krivičnog zakona FBiH. 

Iz MUP-a javnosti nisu pojasnili koja krivična djela su u pitanju, ali uvidom u Krivični zakon FBiH jasno je da je riječ o uništenju izbornih isprava, nasilničkom ponašanju, oštećenju tuđe stvari i ugrožavanju bezbjednosti za šta prijete kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

Krivične prijava protiv Adnana Baljića i Adisa Tucakovića iz Stoca podnesene su zbog osnovane sumnje da su počinili radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnog djela uništenje izbornih isprava. 

Jedanaesti prijavljeni je Salko Baljić iz Stoca zbog osnovane sumnje da je počinio radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnih djela uništenje izbornih isprava i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. 

Predmet sada preuzima Tužilaštvo HNK koje dalje nastavlja istragu protiv osumnjičenih što može rezultovati podizanjem optužnica ili odbacivanjem prijava. 

I dok pravosudni organi nastavljaju rad na "slučaju Stolac", ovaj predmet je otvoren i u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH. 

CIK BiH se juče nije mogao usaglasiti oko Stoca. Većina članova CIK-a nije bila za to da u dnevni red sjednice bude uvršten prijedlog odluke o poništavanju izbora u Stocu, jer smatraju da je prije donošenja konačne odluke potrebno utvrditi još mnoge činjenice, ali i razmotriti prijave koje CIK dobio protiv nekih kandidata.

(Srna)

Ne propustite