DAN NAKON "HIT PREDSTAVE": 'Oliver Frljić nikako da ugodi vlasnicima narodne pameti'

Aktuelno
DAN NAKON "HIT PREDSTAVE": 'Oliver Frljić nikako da ugodi vlasnicima narodne pameti'
Nakon što je predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" zakazana, pa otkazana, pa naposlijetku ipak odigrana u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru festivala MESS, osluškivali smo reakcije kulturnih djelatnika, ali i javnih ličnosti koje su za Novi.ba komentirali sinoćnja dešavanja.

Nakon što je predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" zakazana, pa otkazana, pa naposlijetku ipak odigrana u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru festivala MESS,  osluškivali smo reakcije kulturnih djelatnika, ali i javnih ličnosti koje su za Novi.ba komentirali sinoćnja dešavanja.  

"Strašno je uopće što smo dozvolili da neke vjerske institucije daju svoja mišljenja o radu pozorišta ili jednog renomiranog međunarodnog festivala. U trenutku kada vi ukažete da se nešto treba zabraniti time vi ukazujete da taj festival treba zaustaviti, stopirati i zapavo zabraniti njegovo postojanje i njegov rad" - kazala je bh. glumica Maja Salkić. 

To su veoma teške osude, kazala je Salkić za Novi.ba, i tu nema mjesta vjerskim institucija. "Općenito, u 21. vijeku sloboda govora je nono što bi nas trebalo krasiti, mi bi trebali biti iznad ovakvih situacija, dakle izdići se iz primitivizma i saslušati svačije mišljenje - od umjetnika, do mišljenja običnih građana."

Vjerujem da je jako teško bilo i za direkciju Mess-a jer kada vi imate u jednom trenutku takve atake i prijetnje jako je teško donijeti suvislu odliuku - tvrdi Salkić. 

"Pozorište je uvijek bilo mjesto u kojem su sve slobode otvorene i to je na kraju krajeva institucija u koju ljudi dolaze samo iz svojih ličnih ubjeđenja, niko ih ne tjera, i svi dolaze da vide nešto od čega će postati pametiniji i drugačiji ili će se i oni pobuniti, ili im se na kraju krajeva neće svidjeti predstava pa će izaći. Dakle, ako su umjetnici otvoreni za takvu reakciju publike onda i publika mora biti otvorena da pogleda ono što joj se nudi" - kazala je Salkić za Novi.ba.

Sličnog mišljenja je i Mirsad Ćatić, bosanskohercegovački pisac, scenarista i producent koji se sa cijelom situacijom za Novi.ba kazao "ko će kome ako neće svoj svoj svome, budući da je lavinu zapravo pokrenuo kardinal Vinko Puljić."  

"Oliver Frljić nikako da ugodi vlasnicima narodne pameti. Trenutno mi je lakše povjerovati da je ovo sve zapravo samo neki novi marketinški trik i da se radi na promociji pozorišne djelatnosti jer sad će biti najgledanija predstava. Jasna Diklić je možda najbolje rekla - to je isto kao da ovi iz pozorišta zabrane misu jer im se ne sviđa" - kazao je Ćatić za Novi.ba.   

Tražeći još mišljenja pretresli smo i Facebook profile ovdašnje umjetničke scene, koja i ovaj put, makar na društvenim mrežama, dosljedno šuti. Oglasila se tek nekolicina njih, među kojima i Aleksandar Trifunović

Poprište velikog broja komentara, mišljenja i šala i ovaj put bio je twitter.

 

 

(Novi.ba)

 

Ne propustite