Da li neko ima želju studirati u Barseloni?

Aktuelno
Da li neko ima želju studirati u Barseloni?
To je grad koji nudi jedan od najprivlaćnijih okuženja u Europi u kojem se živi i studira. Sunčana klima, plaže, mediteranska kuhinja, bogat umjetnički i kulturni život, kosmopolitski centar grada i naravno legendarna party scena. Ali hajde da ne idemo daleko od učenja, Barselona je i dom dva najprestižnija Španska univerziteta, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona, oba su rangirana među 200 najboljih svjetskin univerziteta za 2016. godinu.

To je grad koji nudi jedan od najprivlaćnijih okuženja u Europi u kojem se živi i studira. Sunčana klima, plaže, mediteranska kuhinja, bogat umjetnički i kulturni život, kosmopolitski centar grada i naravno  legendarna party scena. Ali hajde da ne idemo daleko od učenja, Barselona je i dom dva najprestižnija Španska univerziteta, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona, oba su rangirana među 200 najboljih svjetskin univerziteta za 2016. godinu. Ja sam išla na c i definitivno moje mišljenje o njemu je izvrsno. Nalazi se izvan grada ali je metro linijom i autoputem odlično povezan s centrom. To je u biti svojevrstan grad za sebe jer u kampusu su objedinjene sve zgrade fakulteta, studentski domovi, labratorije, biblioteka, parkovi, sportski sadržaji, restorani, multifunkcionalne sale, ambulanta... Universitat de Barcelona je malo drugačije organ izovan i nalazi se u zgradama razbacanim po gradu, slična situacija kao sa Sarajevskim univerzitetom. Prema nekim podacima u Barseloni se uvijek nalazi oko 200 000 studenata što i ne čudi jer su uslovi za studiranje na jako visokom nivou.

Samo Universitat Autònoma de Barcelona nudi 87 različitih diplomskih programa i 133 mastera, a 35 posto studenata nisu građani Španije. Upoznala sam jednog Bosanca iz Travnika koji je studirao na Universitat de Barcelona, uspješno završio fakultet i ostao da živi ovdije. Izgleda da nije mogao odoliti mediteranskoj klimi i hrani.

Ako imate želju za ovakvom avanturom a problem su vam finansije nemojte odustajati tako lako. Postoji jako veliki broj stipendija koje se nude stranim studentima, a koje pokrivaju sve ili većinu troškova. Sa početkom Erasmus plus programa još je i lakše jer se broj stipendija povečao, ali su i dalje najzastupljenije one koje finansira Španska vlada, regionalna vlada Katalonije, Vanjsko-trgovinska komora, tu su naravno i različite banke i velike kompanije koje putem ovog stipendiranja osiguravaju sebi vrhunske radnike po završetku studija tako da ako uspješno završite fakultet ili master ne morate se brinuti za zaposlenje.

Ne propustite